Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Ясен Зердев (Мюзик Айдъл 2): Винаги е тежко, когато си известен в България

Бояна Атанасова
66.67%
Ясен Зердев остана четвърти в надпреварата за голямата награда в "Мюзик Айдъл" 2. След колегата му Тома, дойде и неговият ред да ни разкаже подробности около случващото се след края на музикалния конкурс.

Той се оказа изненадващо сериозен и започна разговора от изходна точка, която не очаквахме точно от него...Ясен: Винаги е тежко, когато си известен и когато те знае цяла България не трябва да правиш глупости. Не, че съм човек, който прави глупости, но тук те гледат малки деца, на които не трябва да даваш лош пример. Това не значи, че трябва да имаш супер възпитано и стерилно поведение – да си си ти, но да не прекрачваш някои граници, които преди си си позволявал да прекрачиш.

Да те питам същото като Тома – имаше ли време, след края на шоуто, да седнеш и да помислиш какво ти се е случило?

Я: За сега нямам много. Може би този въпрос ще си го обмислям в края на месец декември, когато идва Нова година и се връщам назад, за да видя как е минало всичко…

„Каква беше за мен 2008-ма”?!

Я: Да, да, точно така. (смее се) Наистина трябва да мине време, за да осъзная какво се случи. Знам, че ме даваха по телевизията, че станахме известни и ни знаят, цяла България ни познава, но трябва да мине един период от време, след който да осъзнаем какво точно се случи вътре в нас, защото никой не може да си остане същият. Няма как да стане, защото това е супер голяма промяна.

Случва ли се вече, докато вървиш по улицата, някой да ти подвиква, да те познават?


Я: Да – „Ясен е Ясен”, „Ти Ясен ли си?”… Спират ме катаджии, без да имам кола и аз им казвам: „Аз нямам кола, бе, защо ме спирате?!”…

Да, но раздаде коли!

Я: Да, вярно, три коли дадох вече.

Изненада ли те, че толкова хора гласуваха за теб, защото така изглеждаше от екрана?

Я: Не точно изненадан – бях щастлив, че успях да се преборя и да се мотивирам да мисля не точно за победата, а за това, че не трябва да се предавам в едно такова изпитание.

Тази година в „Мюзик Айдъл” включиха доста повече реалити елементи. Остана ли нещо, което не успя да видиш за себе си или точно обратното – видя повече, отколкото ти се искаше?

Я: Това е нещо, върху което все още не съм мислил и ми е трудно да мисля за него, след като всичко е минало толкова скоро, цялата тази еуфория... Със сигурност има нещо, което може би съм искал да кажа, но сигурно ще се сетя по-нататък.
Ясен
През цялото време всички участници бяхте доста естествени и не показахте, че са ви притеснили камерите, светлините и всичкото това внимание. Кога успя да свикнеш с тези неща?

Я: Преди да стартира цялото това нещо ти казват къде да застанеш, защото ще те снимат камери и такива разни работи… Тогава не знаех какво и как се случва по отношение на целия процес, но постепенно свикнах. Станахме си близки с целия екип на „Мюзик Айдъл”, с операторите… Станахме приятели и стана лесно да работим заедно.

Освен водещи, тази година Иван и Андрей бяха и продуценти на предаването. Какво беше тяхното участие в целия процес?

Я: Нашите срещи с Иван и Андрей винаги са били в дните, в които има лайв и когато те са водещи – в сряда и в понеделник. Иначе през останалото време те си вършеха тяхна си работа, ние нашата. Присъствали са на някои репетиции. Имахме си приятелски разговори, но всъщност тяхната работа не е да контролират целия процес. Имаше си хора, които си отговарят за всичко – редактори и т.н.

Тома каза, че най-силното му изпълнение е било на рок концерта, въпреки че избра втори път да пее песента на Азис. Ти как мислиш – кое е твоето най-силно изпълнение от всички концерти?

Я: На “MTV” концерта много ми хареса как се получи песента на Мика. В началото ми беше малко странно с този фалцет, защото аз рядко използвам този маниер на пеене и се чудех дали ще го изпея добре. Нужно си е доста време, за да ти улегне една песен. Смятам, че готино се получи тази песен, да. Иначе за рок концерта и Туистед Систър – това е единственият концерт, на който ми се падна любима песен, която ми напомни за по-ранните години, когато слушах рок музика. Всъщност бях нещо като метълче…

Нещо като метълче?

Я: Да, не много силно изразено метълче, обаче слушах тежка музика – Металика, Сепултура съм слушал даже.

Това е добре, а в момента?

Я: В момента не слушам чак толкова тежка музика, но пак се зарибявам от време на време, като чуя някое парче, което съм слушал преди. Туистед Систър ме върнаха малко по-назад, в по-ранни моменти, в които съм се зарибявал, пили сме бира по купони и сме куфяли. Даде ми и възможността да се пречупя на сцената и може би от там нататък нямах никакви притеснения. Почнах да вървя още по-уверено напред.

Като се гледаше отстрани, не ти ли беше малко странно? Имахте ли изобщо време да се гледате и да оцените представянето си?

Я: Да, имахме възможност. Винаги имах някакви забележки към себе си, но това са някакви малки неща, които във времето сякаш са се коригирали. И най-добрите изпълнители имат неща, които не харесват как са направили, така че това е напълно нормално.

Имахте различни ментори през цялото време. Как оценяваш ти тяхното включване и на теб лично кой най-много ти помогна да пресъздадеш песните си по най-добрия начин?

Я: Васил Найденов ми даваше доста съвети. И Калин Вельов също така. Неговата специалност не е точно да бъде певец, обаче много добре знаеше какви съвети да ни даде относно латино музиката. Той е един от музикантите, от които бях доста впечатлен. Аз го познавам от преди това. Не сме лични познати, де, но го познавах като негов фен. Есил Дюран, Вили Казасян… журито, когато ни беше ментор, беше много полезно.

Следи ли първото издание на „Мюзик Айдъл” и как го оценяваш спрямо вашето участие?

Я: Не мога да си позволявам чак толкова да сравнявам…

Не си се явявал на кастинга тогава?

Я: А, явих се на предварителните кастинги и още тогава ме отрязаха.

А какво пя тогава?

Я: Същите неща като сега. Това са две еднакви продукции, които сега са направени от Иван и Андрей, а тогава от Слави Трифонов и станаха две доста различни неща, но „Мюзик Айдъл” 2 стана може би по-пречупен. Аз лично имам чувството, че хората имаха нужда от такова пречупване, а не от толкова голяма стегнатост и сериозност през цялото време. То пак си е сериозно, това е световен формат, но е хубаво, че предаването успя да се разчупи малко.
Ясен

В момента усилено се говори за рейтинги – над 2 милиона души са гледали финала на шоуто…

Я: Да, представям си как два милиона души са се питали: „Ясене, как не можа да я строшиш тая чаша?!” (смее се)

Да, то остана впечатлението, че ще се счупи по-скоро подът, отколкото чашата…

Я: Да, метнах си я както трябва, но…

Като споменахме Слави Трифонов и рейтинги, какво ще кажеш за „Пей с мен”, следял ли си какво се случва там?

Я: Нямах достатъчно време да го правя, но имах някои познати, които бяха сред екипа и съм се интересувал, но малко.

Как приемаш тази конкуренция, която съществуваше между двете предавания?

Я: Аз не съм мислил за конкуренцията. Това са си неща, които ги интересува хората от екипа на „bTV”. Моята задача беше в „Мюзик Айдъл” да се представя на добро ниво и не съм мислил за други телевизии, предавания и така нататък.

Ако в „Мюзик Айдъл” те бяха отрязали, щеше ли да идеш на кастинга на „Пей с мен” тогава? Там наградата все пак е доста примамлива.

Я: Там може би нямаше как да ида, защото кастингите бяха в един ден. Аз се явих точно последния ден и трябваше да избера едно от двете. Иначе да, може би щях да се пробвам и там, мислех да го направя.

Имахте възможността да се срещнете със страхотни музиканти – с Кайли Миноуг, с Дзукеро…

Я: О, да, доста е вълнуващо да се срещнеш с един Дзукеро, който е пял с доста… не мога да се сетя някой, с който да не е пял, всъщност. С голямо щастие изживях тези две срещи. Много се радвам, че имах възможността да поконтактувам с тях. Никога не казвай никога, но може би никога няма да имам възможността да работя с тях и затова поисках от Кайли да направим дует. (гордо усмихнат)

Беше много добре, между другото.

Я: Дойде ми отвътре и беше страхотно, че и тя поде песента. Когато я чакахме в палатката, ни казаха, че тя е в съседната палатка и ни чува как пеем и много ни се кефи и ние се ентусиазирахме още повече. Тя дойде, „Здрасти!”, хахо-хихи – беше един малък, но незабравим момент.

Тома каза, че няма да може да посети концертите на любимите си групи. Ти как ги виждаш нещата, каква е програмата?

Я: Ами аз мисля, че и миналата година участниците финалисти имаха много повече концертни изяви, защото Невена трябваше да записва албум и нейната работа беше свързана повече със студиото, отколкото с концертните изяви...
Иначе искам да отида на Металика, на Лени Кравиц… мисля, че ще успея – даже ми обещаха от тук една покана за концерта на Металика, така че ще ида. Даже ми казаха, че ако слушам, ще получа две, което е още по-добре. Едната, ако я продам, ще мога да си купя бира, хаха… Шегувам се, няма да я продам.


Оставихме Ясен в по-добро настроение, отколкото го посрещнахме в началото. Симпатичният софиянец остана наблизо и по време на срещата ни с Нора, за която ще разкажем съвсем скоро.
 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930