Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Ворф (Самаел): В музиката страстта е основното гориво

Анжела Александрова
Дни преди първото им гостуване в България, фронтменът на Самаел (Samael), Ворф, бе така любезен да даде интервю за българските си фенове.

Ето какво разказа музикантът пред Анжела Александрова от "Most Of Evil Music" - организаторите на предстоящото на 31 януари екстремно метъл шоу:Анжела Александрова: Привет момчета, ето че сте напът да превърнете в действителност още една спирка по света, спомената в песента “On Earth”, като посетите София за първи път. Познавате ли тази част на Европа, имате ли впечатления от хората тук, публиката, феновете?

Ворф: Напълно девствени сме по отношение на България. Никой от нас не е бил там и трябва да призная, че не зная почти нищо за историята и културата на страната ви, затова очакваме с нетърпение да научим повече. Беше планирано поне няколко пъти България да стане спирка от маршрута на нашите турнета и ето, че сега това най-после ще се случи.

Имах късмета гледам Самаел на живо два пъти – първо на голяма фестивална сцена ("Summer Breeze" 2002) и скоро след това – в един малък клуб в Германия. Тогава разбрах, че това е група, способна да придаде неповторим смисъл на абсолютно всяко свое шоу, без значение от размера на залата или характера на публиката. Как постигате тази мощ на сцената, кое е преобладаващо – професионализмът и рутината или първичната енергия, страстта?

В нашите песни става дума за неща, които са наистина важни за нас, което ни помага да ги представим достатъчно искрено на сцената. В музиката страстта наистина е основното гориво, но все пак би било трудно да се разграничи точното съотношение между съставките. Още когато започнахме със Самаел, ние разбрахме, че музиката е само една от страните на съществуването на една група и приехме всичките аспекти на това. Правилният начин може би е в това да се улучи точния баланс между всички компоненти. 

Спомням си как на шоуто, което направихте в малкия клуб, ти беше с патерица на сцената, което беше наистина удивително. Тогава се зачудих, какво би мотивирало един музикант да пренебрегне нормалното неудобство и просто да продължи турнето си, дори и с патерица?

Това беше след 2001, когато прекарахме период на цяла година без концерти. Когато Макро дойде при нас през 2002, ние най-накрая имахме шанса да се върнем и да свирим на поредица от фестивали, след което да направим първото си европейско турне, от много време насам. Така че когато ми се случи злополуката, аз просто реших да дам всичко от себе си, за да не проваля турнето. Наистина за мен беше малко потискащо да се подпирам на стол, докато съм на сцената, но все пак беше за предпочитане, вместо да отменим тура.
 
Ворф
Би ли споделил нещо за шоуто ви в София, какво ще включва представянето ви, ще има ли щанд с мърчандайз?

Чисто визуално не планираме нещо извънредно, предпочитаме да се фокусираме върху музиката. Този път стремежът ни е да постигнем максимална близост между това, което феновете ще чуят в залата и първоначалната ни представа как трябва да бъде, като за целта разчитаме на собствени саунд и лайт инженери. Естествено, ще има изобилие от мърчъндайз.

А по отношение на сетлиста? Ще свирите ли материал от новия албум "Above"? Една и съща програма ли представяте, когато сте на турне или отдавате специални предпочитания на даден период и парчета, в зависимост от мястото, на което свирите?

На това турне сме се концентрирали предимно на по-стар материал. "Above" ще излезе едва на 6 март, така че вероятно няма да свирим парчета от него все още. Това което можем да издадем, е че на втората част на тура, която включва Балканите, ще свирим по-дълъг сет и ще се опитаме да включим парчета от всички периоди на Самаел. Уцелим ли веднъж подходящия сетлист за едно турне, обикновено не сме склонни да го променяме за различните държави.

Някакви планове скоро да издадете ново DVD с концертен материал?

Засега не планираме такова. Доста материал сме събрали през последните години, но първо е необходимо да заснемем професионално някой концерт, за да мислим за ново DVD.

Мислили ли сте някога да се занимавате с музикална продукция на други групи, филми или други проекти, защото очевидно имате потенциал за това? При целия ви професионализъм, оригинално мислене и новаторство, за музиката наистина би било загуба, ако не работите повече в тази насока...

Ксай е продуцирал два албума на Ротинг Крайст и два на Май Инсенити, които по-късно издаде чрез неговата собствена фирма. Но все пак Самаел поглъща огромната част от времето му, така че не е успял да направи нищо друго в тази насока напоследък. От друга страна, новият ни албум "Above" първоначално също беше замислен като отделен проект - подобно на "Era One", само че с музикална насоченост в обратната посока. Накрая обаче и двата проекта се превърнаха в албуми на Самаел. Истината е, че с тази група ние имаме пълната свобода да експериментираме във всички насоки, които желаем, затова засега не изпитваме нужда да се разпиляваме в други проекти.

Благодаря за интервюто, ще се видим скоро в София!
 
Самаел
 

Юли ´18


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031