MySound.bg

“Яху” пуска легален сайт с текстове на песни

26.04.07 / 17:36

“Яху” пуска легален сайт с текстове на песни

Порталът “Яху” ще пусне сайт с текстове на песни като част от раздела си “Яху Мюзик” http://music.yahoo.com/. На сайта посетителите ще имат достъп до около 400 000 песни, включително и на най-популярните изпълнители. Услугата ще бъде безплатна за потребителите.

Макар и сега в мрежата да съществуват многобройни сайтове с текстове, те са незаконни, тъй като публикуването на текст без изричното съгласие на автора на текста и неговия музикален издател е нарушение на авторското право.

Сайтът на “Яху” ще бъде първия, който получава такова разрешение от издателите. Текстовете са предоставени от компанията “Грейсноут”, която осигурява търсенето в CD бази данни на онлайн музикални магазини и софтуери като “АйТюнс”. Потребителите ще могат да търсят песни като просто изпишат част от текста в търсачката на “Яху Мюзик”.

Над 100 музикални издатели са се съгласили да лицензират текстовете на техните изпълнители за новия сайт. Сред тях са и издателските компании на четирите мейджъра “Сони Би Ем Джи”, “И Ем Ай”, “Юнивърсъл” и “Уорнър”.

“Мисля, че музикалните издатели ще спечелят значително от този нов източник на приходи” заяви за “Би Би Си” Ралф Пиър, шеф на издателската компания “Пиърмюзик”.

Засега все още не са известни данни за финансовите параметри на сделката между “Яху” и издателите.