MySound.bg

Турийски брас бенд с премиера в София

22.03.13 / 00:00

Турийски брас бенд с премиера в София

Турийски брас бенд ще свири в столичния клуб Студио 5 на 22 март.

Композициите в програмата са по аранжименти на лидера на бенда. Специален гост-солист на концерта е Петър Салчев.

Амбициозният пловдивски джазов пианист Мирослав Турийски събира формацията през септември 2012. Останалите ѝ членове са Александър Леков-бас, Александър Каменов-барабани, Венелин Георгиев-алт саксофон, Цвета Карагеоргиева-тенор саксофон, Георги Зайков-тромпет и Иван Тодоров-тромбон.

"Групата е септет с изразено брас звучене. Това ми дава възможност да провокирам собствените си композиторски и аранжорски качества", обяснява той. В бенда редом свирят преподаватели и студенти от Пловдивската музикална академия.

"Целта ни е да дадем възможност на най-младите музиканти да работят съвместно с преподавателите си не само в академична среда, но и на клубни и фестивални сцени, където се случва съвременната музика", допълва Турийски.

Първото представяне на бенда на голям джазов форум – фестивала в Хасково, бе през септември 2012.

Мирослав Турийски е добре познат на пловдивската джазова общност. Поддържа изключително активна концертна дейност, а триото му е постоянен домакин на ежеседмични клубни събития, където той кани най-изявените български джазмени.

Заедно с Петър Салчев и Александър Леков – също преподаватели в музикалната академия, обединяват около себе си младите музиканти, за да развиват джазовите сцени в града.