MySound.bg

София Джаз Пик дава рамо на млади музиканти

19.02.08 / 13:29

София Джаз Пик дава рамо на млади музиканти

"София Джаз Пик" все повече ще подпомага младите музиканти.

Вече е стартиран проектът “Евроджаз сцена”, който е в сътрудничество с културните институти на Италия, Франция, Германия, Полша, Чехия, Холандия.

Досега фестивалът "София Джаз Пик" е бил домакин на много известни имена от световната джаз сцена. Вече се превръща в платформа за изява и на младите таланти от Европа.

Идеята на музикалния форум е да даде поле за изява на интересни млади джаз музиканти от страните, чиито културни институти партнират на "София Джаз Пик" в проекта. По този начин публиката ще има по-богат поглед върху развитието на съвременната джаз музика.

Старт на инициативата ще даде концертът на БуЯцо, с който се открива пролетното издание на феста. Немският бигбенд е съставен изцяло от млади музиканти, печелили не една награда.

Шоуто му е на 22 февруари от 19.30 във Военния клуб в София.

След това ценителите ще се срещнат с музиканти от останалите държави, като българското участие, представено от "София Джаз Пик", ще бъде концерт на талантливите братя Владигерови.

Съвместните концерти ще се случват в джаз клубовете в София, културните институтите или на открито, като някои от тях ще бъдат осъществени и в други големи градове в България. Целта е те да бъдат безплатни, за да са отворени към по-голяма аудитория.
 
Вторият етап на проекта включва организиране на концерти в другите страни – партньори. Там ще бъдат представени български млади таланти.
Набелязаните цели заявяват желанието на участниците в проекта да бъде постигнато едно пълноценно европейско партньорство.