MySound.bg

Брадата певица донесе победа за Австрия на Евровизия 2014

11.05.14 / 14:33

Брадата певица донесе победа за Австрия на Евровизия 2014

Тазгодишното издание на конкурса "Евровизия" беше спечелено от Австрия.

Песента "Rise Like А Phoenix" на 25-годишната Кончита Вурст (Conchita Wurst) надви конкуренцията на финала, който се проведе в Копенхаген.

Победителят всъщност се казва Том Нойвирт - австриец, който е възприел този артистичен псевдоним, залагайки на имидж на жена с брада. Наградата бе посветена на свободата на половете. "Rise Like a Phoenix" е вдъхновена от филмите за Джеймс Бонд.

"Победителите не ги съдят, победи песента, хубава песен по моя преценка. Моля ви, нека победителят бъде уважаван. С брада ли е, без брада ли е, дали е жена или мъж - не е важно, това е конкурс за песни", заяви Филип Киркоров, който бе част от руската делегация в Копенхаген.

На сцената се представиха изпълнители от Русия, Украйна, Беларус, Азербайджан, Исландия, Норвегия, Румъния, Армения, Черна Гора, Полша, Гърция, Австрия, Германия, Швеция, Франция, Италия, Словения, Финландия, Испания, Швейцария, Унгария, Малта, Дания, Холандия, Сан-Марино и Великобритания.

Това е първа победа за Австрия в песенната надпревара от 1966. България не взе участие в настоящето издание на "Евровизия". Останалите оттеглили се държави са Кипър, Сърбия и Хърватия. Редица страни обявиха намерението си да се завърнат през 2015, когато ще се чества 60-ата годишнина на международния конкурс.

Финалът е бил гледан от 180 млн. зрители от 45 държави.