MySound.bg

BG Vintage: Вера Шандел и Мишо Йосифов възраждат родния евъргрийн

22.05.18 / 23:59

BG Vintage: Вера Шандел и Мишо Йосифов възраждат родния евъргрийн

Популярната изпълнителка от триото Sentimental Swingers Вера Шандел и един от най-добрите български музиканти Михаил Йосифов стартират съвместния си проект BG Vintage с концерт-спектакъл в столичния City Mark арт център от 19. 30 ч. на 23 май.
 
Проектът има за цел да възроди красотата на българската музика, създадена в периода 30-те - 90-те години на 20-век, по нов и модерен начин, и да я обогати със специално създадени авторски пиеси в стилистиката на винтидж културата.
 
BG Vintage е съвременното и елегантно лице на българската музика, здраво стъпило на най-добрите музикални примери от миналото. Това е музикален продукт с високо качество, който обединява минало, настояще и бъдеще, и свързва няколко поколения професионални музиканти (утвърдени и съвсем млади, тепърва изгряващи) и публика от различни поколения – благодарение на репертоара си – достъпен и атрактивен както за млади, така и за по-възрастни.
 
Това е и естествената последваща творческа и професионална стъпка за екипа на проекта – Михаил Йосифов, Вера Шандел и Елисавета Петрушева, които от години работят за популяризирането на красивата музика и на винтидж културата в България. Това са хората, които стоят зад създаването и развитието на първото вокално женско суинг трио у нас – Sentimental Swingers,  зад концерта SWING-ирай България, "Салон на изкуствата" през 2012, зад големия концерт-спектакъл Life Is An Eternal Swing, зала 1 на НДК, "Киномания" (2015), и зад поредица от интимни и по-мащабни срещи на българската публика с музиката от златните години на суинга.
 
На 23 май на сцената ще се качат изключително талантливи млади музиканти, чиято енергия завладява сетивата: Велека Цанкова, Ганиела Ганева, Ицо Любенов (вокали), Момчил Косев (вокал и китара), Иван Йорданов (саксофон), Исак Бенбасат (пиано), Светлин Стайков (бас), Виктор Викторов (барабани). До тях ще застане небезизвестният тромбонист Велислав Стоянов и цялото, водено от Михаил Йосифов (тромпет и диригент). Една от най-легендарните български естрадни певици - Мими Николова, е специален гост. Тя ще изпее незабравимата песен на Йосиф Цанков "Лунни лъчи" ("Когато луната изплува") заедно с едно от лицата на проекта Велека Цанкова.
 
Репертоарът включва пиеси, изпълнени през годините от Емил Димитров, Мими Николова, Васил   Найденов,   Йорданка   Христова Георги Минчев  и много други. Новият  прочит  на  композициите   в стилистиката на  винтидж културата, който ще видим и чуем по време на концерта, създава предпоставка за изграждане на мост между поколенията и приемственост в българската музика.
 
Билети за BG Vintage на цени от 15, 18, 20 и 23 лева - в касата на "Сити Марк" арт център  булевард "Янко Сакъзов" 30, тел. 02/ 955 74 78.
 
Събитието се организира с подкрепата на City Mark Art Center.