MySound.bg

Часове до концерта на известната джаз и госпъл певица Лиз Райт

16.07.19 / 23:59

Часове до концерта на известната джаз и госпъл певица Лиз Райт

Както MySound.bg вече оповести, Лиз Райт - един от утвърдените и най-интересни гласове на съвременния джаз и госпъл, пристига в България за специален съвместен концерт с оркестъра на опера Пловдив в Античния театър от 21.00 ч. на 16 юли.
 
Гостуването на американката у нас е  част от специалния ѝ проект, който включва нейни песни, изпълнени съвместно с едни от най-добрите оркестри в Европа. Лиз Райт пристига веднага след участието си на един от най-престижните джаз фестивали на Стария континент North Sea Jazz Festival. Създаден през 1976 г., холандският NSJF е най-големият джаз фестивал, който се провежда на закрито, в света. Концертът ѝ в Ротердам ще бъде заедно с носителя на "Грами" Metropole Orkest – един от старите мултижанрови състави (между симфоничен оркестър и биг бенд).

Изявата на вокалистката в рамките на фестивалната платформа Opera Open ще последва същата хибридност и подход – редом със симфоничните музиканти, ще застанат и джаз артистите. На концерта в Пловдив Лиз Райт ще пее заедно с оркестъра на Опера Пловдив, а диригент ще бъде възпитаникът на Бостънския  университетКонстантин Добройков. Към тях ще се присъедини дългогодишният ѝ сценичен партньор – пианистът Кени Банкс, а на сцената в Античния театър ще ги придружат и трима от най-добрите български джазмени: Димитър Семов (барабани), Михаил Иванов (контрабас), Николай Карагеоргиев (китари).

Лиз Райт е родена в малък град в щата Джорджия. Започва да пее и свири на пиано в местната църква още като дете. Тя е силно привлечена от блуса, джаза и госпъла. Учи в престижни университети в Атланта, Ню Йорк и Ванкувър. През 2003 г. издава първия си самостоятелен албум "Salt", достигнал до втора позиция в класацията на "Билборд". Следват още четири диска, които се приемат с огромен интерес от публиката. Последната ѝ продукция – "Grаce" (2017), е считана за най-зрялата в нейната кариера до този момент.

Лиз Райт работи с някои от най-важните съвременни вокалисти като Грегъри Портър, Раул Мидон, Даян Рийвс, Анджелик Киджо и други. Музиката ѝ, често вдъхновена от историята, носи силен политически и социален заряд. 

Проектът Opera Open на Държавната опера Пловдив, е акцент в програмата на ПловдивЕвропейска столица на културата 2019. Оpera Open е събитие, отворено към различни творчески провокации. Програмата му разширява жанрово и стилистично художествените граници на оперното изкуство.

От лятото на 2014 година сэестивалната платформа реализира мащабна програма със спектакли в Античния театър – премиерни заглавия, копродукции и мултижанрови проекти, които се провеждат с активно международно партньорство и привличат  чуждестранни и български артисти, работещи на големите европейски и световни сцени.

Билети за първия концерт на Лиз Райт в България - на касата на Държавната опера Пловдив и в мрежата на Еventim.