MySound.bg

Дитка с голямата награда от Sofia Singer Songwriter Fest 2019

01.10.19 / 00:01

Дитка с голямата награда от Sofia Singer Songwriter Fest 2019

Третата финална конкурсна вечер от международния фестивал за автори-изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest 2019 се проведе на 29 септември.

В претъпкания клуб Студио 5, НДК, в изключително задушевна и позитивна атмосфера, се изявиха осем артисти, които изпълниха по две авторски песни. Това бяха Иван Печев, Ласло Варай (Унгария), Дан Зелиско (Полша), Димитър Иванов Фронта, Анита Шунич (Босна и Херцеговина), Биляна Тодорова, Радослав Владимиров и Дитка Чепин (Словения). 
 
Тричленно жури в състав Виктор Макаров (поет, композитор), Васил Громков (БНТ) и Дана Кристеску (Румъния) оценяваше изпълненията по следните критерии: музика, текст, вокални умения, инструментални умения и сценично присъствие. Телевизия СКАТ засне събитието в пълните му три дни и направи интервюта с участниците. В залата присъстваха гости от посолствата на Ирландия, Унгария, Словакия, Словения и представители на читалище "Николай Хайтов". Сред присъстващите бяха и известни български бардове като Асен Масларски и Иван Ненков. Рецитал изнесе ирландецът Шейн О‘Фъргайл, победител от миналогодишното издание, който буквално взриви клуба и доказа, че е една от най-големите европейски звезди в своя жанр в момента. В края на вечерта водещият на програмата Васко Громков заедно с директора на фестивала Лили Друмева-О‘Райли съобщиха имената на призьорите. Третото място и награда от Тoxity Records (10 студийни часа за запис) бе присъдена на Димитър Иванов Фронта, фронтмен на групите Муфта и Трудно детство. На второ място се класира Биляна Тодорова, която получи подаръци от музикална къща Factor. Биляна беше единствения участник на SSSF, който използваше за акомпанимент екзотичния инструмент укулеле. Първата награда - висок клас китара "Кремона", отиде категорично при перфектната Дитка Чепин от Словения
 
Sofia Singer Songwriter Fest е международен фестивал за акустична музика и поезия, който е част от културния календар на столицата. Състои се от три конкурсни вечери, предварителна програма, афтърпартита и изяви по радио и телевизия. Събитието е част от мрежата на европейските фестивали от типа поети с китари и се провежда по повод 1 октомври, Ден на музиката и поезията. Привлича талантливи артисти от цял свят, които представят своите авторски песни.
 
Повече за фестивала и регламент за участие - тук.