MySound.bg

Аларма Пънк Джаз с чилийските краут-рокери Follakzoid

18.10.19 / 23:59

Аларма Пънк Джаз с чилийските краут-рокери Follakzoid

Както MySound.bg вече извести, те се задават!
 
И така, на 17 октомври, четвъртък, от 21. 00 ч. в B-Side залата на столичния клуб Mixtape 5 ще свирят чилийците Follakzoid, в чиято музика една индиректна предколумбова ритуалност се среща с интуитивността като метод за пренареждане на космическия хаос на психеделик рока. Follakzoid са сред най-успешните групи на знаковия нюйоркски независим лейбъл Sacred Bones, в чийто каталог се подвизават всеобщи любимци като Moon Duo, Джон Карпентър, Squrl на Джим Джармуш, Мариса Нейдлър, Зола Джизъс, Дейвид Линч, Дийн Хърли, Crystal Stilts, The Soft Moon… и да не изброяваме нататък.
 
И да, дори да звучи малко фаталистично-предопределено-апокалиптично-безсрамно да го кажеш именно за чилийска формация, Follakzoid са като земетресение в музиката: много, много степени по скалата на Рихтер. Прекалено техно-звучащи за по-консервативната стоунър-аудитория, прекалено метъл – за трансърите. Но нали това си е запазената марка на радиофестивала и концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" – музиката извън квадратните жанрови кутийки. Голямата дата за София е 17 октомври, четвъртък, а мястото – клуб Mixtape 5. Групата идва за първи път у нас и то в много важна година – по-малко от три месеца, след като излезе чакания вече четири години от публиката концептуален албум "I", продуциран от легендата Уве Шмид, известен повече като Atom TM.
 
Не че в промеждутъка между 2015 и 2019 са мирували - фронтменът им Доминго Гарсия-Уидобро записа междувременно албум със стария приятел на "Аларма", майстора на традиционна и нова музика за лютня Йозеф ван Висем (пак за лейбъла Sacred Bones, като саундтрак към "Partir To Live", филма, който сам режисира). Групата в цялата си цялост пък през 2017 г. издаде съвместно ЕР с J Spaceman от Spiritualized... Follakzoid участваха и в ремиксите на самия Джим Джармуш, на групата му Squrl по-точно. Така че слушателската маса едва ли има от какво да се оплаче за последните 4 години... 
 
Едва ли има по-подходяща тукашна група, която да излезе на сцената преди Follakzoid от дуото OOHS! на Максим Мокдад и Margg Names с техните "Любовни песни от Плутон", които излязоха за лейбъла на Amek това лято. 
 
Местата в залата B-Side на клуб Mixtape 5 са само 150, така че организаторите препоръчват да се сдобиете с билет предварително - в системата на EpayGo или на касата на EasyPay.
 
Групата, която сме свикнали да слушаме като трио, на това турне също така пристига като квартет – основателите Доминго Гарсия-Уидобро и Диего Лорка и двама нови членове. 
 
Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/500664537140497

Повече информация: https://www.facebook.com/alarmafest

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=SGzvHL7b6fQ

Mixtape 5 e на бул. "България" 1, подлез "Галерия".
 
Снимка: Ербу Йълдъз