MySound.bg

C-H-E-M-I-C-A-L Brothers в София: Бийтова химия

12.10.19 / 00:02

C-H-E-M-I-C-A-L Brothers в София: Бийтова химия

Днешният ден може и да е обикновен за всички останали, но за хора като мен 10 октомври ще си остане една много знаменателна дата.
 
Това е денят, в който аз не отидох на фестивала "Гластънбъри", но пък той се пренесе у нас със 7 тира техника и много взривоопасен хайп.

Докато вървя към "Арена Армеец", си спомням, как преди около 15-16 години, когато бях тийнейджър, чаках с нетърпение да започнe MTV Hits. Тогава това си беше най-добрата музика, подредена по модерен начин. Не винаги първото място се заемеше от любим изпълнител, но когато това ставаше, звукът беше на 100 и ме чуваха в училищния двор. Най-вече си спомних видеата на "Hey Girl, Hey Boy" и "Galvanize" като силно се дивях на графиката в първия и хореографията във втория клип! Сещате ли се вече къде отивам? На едно невероятно парти, отлагано 30 години!

Тъй като Chemical Brothers са ми връстници, смятам за учтиво да ви ги представя с няколко думи. Том Роуландс и Ед Симънс се събират в Манчестър през 1989 година. Славата ги спохожда след втория им албум "Dig Your Own Hole", който оглавява британските класации през 1997 година. Само в Обединеното кралство "химиците" бележат 6 първи места с албумите си и 13 Топ 20 сингъла, между които и две първи първи места. Заедно с иновативните Продиджи и Фетбой Слим тандемът наложи биг бийт, електро и техно направленията като едни от най-обичаните съвременни музикални течения. Разбира се, британците не са братя, но са електронни близнаци.

Истината е, че ги чакаме от години у нас. И тази вечер се очаква точно в 22.00 часа те да излязат пред българските си фенове, за да ни зарадват с невероятно шоу. Заедно с първите придошли сме, опашка още няма, хората вътре се движат свободно. Часът е към 20.20, когато влизаме в залата, за да заварим зад пулта друго актауално име елетронната сцена  - James Holroyd. Диджеят, на когото "химиците" гласуват пълно доверие за подгряване на партитата им. Гледайки и слушайки разбирам, че е с право. От лек и почти лежерен бийт, преминава през рязка смяна светлини и музика, след което със силата на звука се повдига и настроението. Залата започва да се запълва, а приятели отвън научавам, че опашките за влизане и бира вече са дълги до паркинга. 

Някак неусетно от James Holroyd преминаваме към "Tomorrow Never Knows" на Битълс в една подобрена версия. И с първите проблясъци на прожекторите на сцената излизат Том и Ед. Арената изпада в див възторг, мятат се ръце, хвърчат чаши, подиумът със седалките се тресе. Само заради едно нещо не харесвам тази зала като място за такива партита – няма добра акустика. А да прецакаш звука на Chemical Brothers е равносилно на убийство!
 
Предстои дуото да представи своя нов албум "No Geography", а и някои от най-силните си и обичани парчета евър! След "лекото" химично съединение с Битълс от сцената започват да се сипят холограми, 3D ефекти, лазери, звук, приливи, отливи. С първите акорди на "Go" на екрана зад "химиците" излиза човек от прожектори, който прави повече чупки от всички в залата. Следват глава в кошер, хора в клетка, роботизирани холограми, хора без лица, маски, много музика, още холограма. После кралят на мрака, танцуващи спирали, обичащи се хора, бягащи мъж и жена, любимите ми подобни на Мишелин какички (да, това са жени с много тежки костюми!) 
 
Парчетата се сливат едно след друго. Температурата расте, танците – също. До момента, в който британците не слизат от сцената, разбира се, за да се завърнат за ударния чартъбстър "Galvanize", с който да довършат каквото са започнали. Само че не знаят едно: пред българските фенове само с един планиран бис не се минава.

И така, вместо стандарните час и 40 минути сет, ги връщаме за още. Да, от много високи градуси партито става една идея по-лежерно, но на кого му пука, когато химията между публиката и тях може да се усети и извън залата.

На тръгване си мисля, припявайки си "Hey Girl, Hey Boy", че не случайно изучаваме химия в училище. Защото любовта е химия, отношенията са химия, музиката е химия, а в правилна реакция с човек, може да постигнете невиждани резултати.
 
Дано има следваща такава среща, в която всички сетива се сливат със звука на Chemical Brothers.

Сетлист:
 
1. Tomorrow Never Knows (The Beatles' song, Junior Parker's version)
2. Go
3. Free Yourself
4. Free Yourself [Chemical Beats' vocals]
5. Sometimes I Feel So Deserted/Chemical Beats
6. Chemical Beats
7. MAH [still Chemical Beats' beats]
8. Believe [EML Ritual's beats]
9. EML Ritual
10. Swoon [Visuals]
11. Swoon
12. Swoon [Star Guitar's beats]
13. Temptation [New Order Cover (Star Guitar's beats)]
14. Star Guitar
15. Star Guitar [Temptation's (New Order cover) vocals]
16. Gravity Drops [Star Guitar's melody]
17. Got To Keep On
18. Hey Boy, Hey Girl
19. Eve Of Destruction
20. Saturate
21. Saturate [Elektrobank's lyrics/No Geography's arpeggi]
22. No Geography
23. Escape Velocity
24. Electronic Battle Weapon 6
25. Electronic Battle Weapon 6 [Get Up On Like This' lyrics]
26. Dig Your Own Hole [Get Up On Like This' vocals]
27. Under The Influence [Get Up On Like This' vocals]
28. Don't Think [Wide Open's Samples]
29. Don't Think/Wide Open
30. Galvanize
31. Galvanize [Leave Home's beats]
32. Song To The Siren [still Galvanize's vocals]
33. C-H-E-M-I-C-A-L [Vocals]
34. Leave Home
35. Song To The Siren
36. Song To The Siren [Block Rockin' Beats' Vocals]
37. Block Rockin' Beats
 
Снимка: Иво Стоянов 
Още снимки - в секцията "Галерия"