MySound.bg

Квартет Светоглас представя новия си албум Песента на славея

28.11.19 / 23:59

Квартет Светоглас представя новия си албум Песента на славея

Музикалната къща "Гега Ню" и Софийската градска художествена галерия канят на премиерата на новия албум на мъжката камерна формация Светоглас "Песента на славея" в Софийската градска художествена галерия от 19.00 часа на 28 ноември (четвъртък).
 
Ще чуете на живо мъжкия вокален квартет, който трансформира песенния фолклор в пътуване между традицията и модерното с финес, с уважение и с дързост.
 
Даниел Спасов (тенор), Милен Иванов (бас), Виктор Томанов (баритон) и Станимир Иванов (тенор) предлагат необичайна интерпретация на музикалното наследство от всички етнографски области в България. Гласовете им премахват географските граници и създават ново, но и близко на сърцето национално звучене. Песента не е заключена в миналото, а, напротив, влива се в нови музикални форми, във вокални миниатюри, които превръщат старата мелодия в живо и интимно изживяване.
 
Мъжкият четириглас е рядко съчетание в българската и в световната музика. Квартетът за фолклорна и църковна полифонична музика Светоглас е точно това. Формацията е създадена преди 10 г. и пристъпва към познатото с деликатното майсторство на реставратор на бижута. Резултатът са песни, които интегрират бавно и бързо темпо, лирично и драматично, текст и контекст в оригинални пиеси, повечето от които са изпълнени акапелно. Само малка част от композициите имат инструментален съпровод – на тамбура и на необичайните за българския фолклор виолончело, пиано, обой и китара. 
 
Албумът "Песента на славея" звучи красиво с присъщите за фолклорното пеене чистота и яснота. "Сгласянето" (старата дума за съгласие) вплита и усуква една в друга вокалните нишки естествено и без излишни орнаменти. И "Песента на славея".
 
Издател е "Гега Ню" с подкрепата на сдружение  "Фолклорен извор" – село Царевец, община Свищов.
 
Концертът е посветен на 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България.
 
От 27 години музикалната компания "Гега Ню" издава върховите постижения в българското изпълнителско изкуство. В каталога ѝ присъстват големите български имена в оперната, класическата, литургичната, фолклорната и джаз музиката.