MySound.bg

Нина Николина с Магическите гласове на двуглас и триглас

29.09.20 / 23:59

Нина Николина с Магическите гласове на двуглас и триглас

В продължение на години певицата Нина Николина търси и интерпретира български народни песни.

Както MySound.bg неведнъж писа, в репертоара ѝ са известни версии на "Излел е Дельо хайдутин", а и по-малко популярните "Наведа", "Пладнина прейода" и "Пойде мома". През 2017 година тя събира няколко известни солистки от големите български ансамбли и създава с тях хора Магическите гласове на България, с които изнася концерти у нас и Европа при голям успех.

Новият документален концерт-спектакъл "Традиции" се занимава с историята на българската песен и различните ѝ интерпретации през годините (https://youtu.be/aKkLDYoUyQs).

Неговата премиера ще се състои в бургаския летен театър на културния център "Флора" на 29 септември.

"За мен е голямо предизвикателство да намирам и изпълнявам стари български песни, да търся начини заедно с изключителни певици като Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева да направим тези песни познати и слушани от новите поколения българи. Спектакълът разкрива как през годините се променя българската песен", споделя Нина Николина, която е ръководител, музикален продуцент и диригент на Магическите гласове.
 
В спектакъла звучат по нов начин автентични народни песни с акапелни изпълнения, сред които "Излел е Дельо хайдутин", "Седнало е Джоре", "Бре Петрунко", "Дилмано", "Полегнала е Тодора", "Мори айда, айда", "Вечеряй Радо" и други, както и не токова известни двугласи и тригласи. Концерт–спектакълът е пътешествие, в което зрителите стават съпричастни на историята, духа, културата и традициите на България.

"Традиции" не е обикновен концерт, а цял спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни, панорама от най-доброто на женските гласове и звукоизвличане.

След успеха на Магическите гласове пред европейския елит в Страсбург, Берлин и други, екипът реализира новия документален концерт-спектакъл. "Традиции" е предназначен за българската публика. В иновативен, достъпен и интересен за младите хора стил, екипът представя видеопродукции от подготовката, репетициите и концертите, в които ще се сегментира историята на българския женски глас. Визуалното съдържание ще е от голяма полза, особено във връзка със засилващата се тенденция за онлайн обучение. Видеореализациите с образователна цел ще се предоставят безвъзмездно в училищата и на преподавателите по музика във всички степени на обучение.   

Документалният концерт-спектакъл на Нина Николина и хора Магическите гласове като независими артисти е с подкрепата на Министерството на културата.

В типичния за изпълнителката арт и нетрадиционен стил на проектите ѝ, вече е в подготовка и следващото нестандартно събитие - "Нина Николина и Магическите гласове пътуват" в сътрудничество с БДЖ и НФК. За първи път в България, а може би и по света, ще се състои концерт в теснолинейка, а именно Родопската теснолинейка с маршрут Септември - Добринище.

Това ще бъде истинско пътешествие, връщане назад във времето и незабравима разходка сред красотата на българската природа и традиции.