MySound.bg

Песента на ветровете

20.04.21 / 00:01

Песента на ветровете

"Песента на ветровете" е уникалнен по рода си мултимедиен спектакъл, с който неговият автор Петър Дундаков стартира диалог за синкретичността в музиката.

Премиерата на творбата предстои в зала 2 на театър "Азарян" от 19.00 ч. на 28 април. Талантливият композитор ще даде началото на поредица от концерти със спектакъла "Песента на ветровете", носител на наградата на Столична община за ярки постижения в областта на музиката през 2019 година.

Идеята, датираща от 2019 година, обединява различни музикални стилове –  класическа музика, джаз, фолклор, "narrative music" – театрална и филмова музика. Цикълът от авторски пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма ще събере на една сцена обновен състав, включващ някои от най-великолепните интерпретатори на класическата музика. Това са камерен ансамбъл Софийски солисти под диригентството на проф. Пламен Джуров, познатият от джаз сцената тромпетист Росен Захариев, сопраното Гергана Димитрова (солист на Мистерията на българските гласове и Ева квартет)  и сопраното Пламена Гиргинова. Визуалната идентичност на проекта е дело на българския аниматор и мултимедиен артист Иван Богданов (@finfilm), участвал в редица международни проекти и носител на няколко награди от престижни  форуми.

Така спектакълът обединява в една музикална цялост различни състояния и картини и провокира зрителите да преминат отвъд познатите музикални граници.

Проектът "Песента на ветровете" от Петър Дундаков предлага цялостна нова концепция, която представя съвременната  класическа и арт музика като актуален културен феномен и я "превежда" на познат и близък език на слушателя.

Концертът на 28 април е първият от поредица събития, които ще се различават едно от друго и ще са с участието на различни гост изпълнители. Защото съществуват безброй начини да чуеш красотата в музиката. А огромна част от привидно противоречиви стилове и фрагменти са неделими един от друг и свързани с невидими връзки.

Може да откриете събитието във Фейсбук тук: https://www.facebook.com/events/745288482835320

Спектакълът се провежда с подкрепата на Министерството на културата. Билети се продават в Билетния център на НДК в сградата и онлайн.

Петър Дундаков е едно от най-талантливите имена на съвременната музикална сцена. Завършва консерваторията в Ротердам в класа по композиция на Пол ван Брюхе,  а преди това през 1997 година се дипломира като философ в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Носител е на наградата "Маестро Димитър Вълчев", награди "ИКАР" и е номиниран за отличия "АСКЕЕР" за театрална музика.  Както MySound.bg нееднократно писа, той е композитор и музикален продуцент на "БууЧииМиш" (2018) – последния албум на Мистерия на българските гласове с участието на австралийската певица Лиза Джерард. Музикален директор е на концертните изяви на проекта БууЧииМиш в София, Пловдив, Брюксел, Париж, Берлин, Рим и др. Работил е по музиката на редица филми, сред които "Възвишение" и "Голата истина за група Жигули" - новия филм на режисьора Виктор Божинов.

"Песента на ветровете" е неговият първи изцяло авторски спектакъл.