MySound.bg

Напусна ни Джоуи Джордисън, барабанист и основател на Slipknot

29.07.21 / 00:01

Напусна ни Джоуи Джордисън, барабанист и основател на Slipknot

Именитият барабанист и съосновател на Slipknot Джоуи Джордисън е починал едва на 46- годишна възраст, известиха неговите роднини в социалните мрежи.

От текста става ясно, че е угаснал в мир в съня си, но причината за кончината му не се споменава.

"С разбити сърца споделяме вестта, че Джоуи Джордисън, плодотворен барабанист, музикант и артист, е починал мирно в съня си на двайсет и шести юли 2021-а. Той беше на четиридесет и шест - написа семейството му в изявление -  Смъртта на Джоуи ни остави с празни сърца и чувство на неописуема скръб. За тези, които познаваха Джоуи, разбираха неговия скоростен хумор, внимателна личност, гигантско сърце и неговата любов към цялото семейство и музика".

Фамилията на покойния моли неговите приятели, фенове и медиите да проявят разбиране и уважение към нуждата от лично пространство и спокойствие в този изключително труден момент. "Семейството ще организира частна погребална служба и моли медиите и обществеността да уважат техните желания", се казва още в изявлението.

Джоуи Джордисън - под № 1 маска в осемчленната банда, беше член на Slipknot с някои прекъсвания от 1995-а до 2013 година, припомня NBC News.

Иновативният метъл дръмър и виртуозен техник е роден в Де Мойн, щата Айова през 1975 г. и в детството си свири на барабани и на пиано. Той участва в местните групи Modifidious, The Rejects и Have Nots, преди да се включи в Slipknot в края на 1995 година. С тях записва демото "Mate. Feed. Kill. Repeat" (1996) , както и четири емблематични и основополагащи за модерния метъл албуми - "Slipknot" (1999), "Iowa" (2001), "Vol. 3: (The Subliminal Verses)" (2004) и "All Hope Is Gone" четири години по-късно.

"Знаехме, че ще ни забележат, че в крайна сметка ще подпишем с някоя компания, но искахме да сме готови за този ден, затова записвахме като луди!" - спомнят си метълите, които очакваме да открият изданието на Hills Of Rock 2022. Освен маските, с които дават допълнителна инерция на бруталното си поведение, те преследват и необичайна медийна концепция. Успяват да вземат страха дори на прословутия наглец Хауърд Стърн още с първото си участие в неговото радиошоу, а ако някоя от песните им прозвучи в ефир, това се смята за провал. Неслучайно и всичките им клипове са направени така, че да бъдат забранени по MTV.

Към края на престоя си в групата той беше диагностициран с неврологично заболяване , което засегна способността му да ходи, а да свири на барабани вече беше невъзможно.

Кариерата на Джордисън е една от най-креативните и впечатляващи в историята на съвременния американски рок и метъл. Тя вплита в себе си изяви на разнообразни поприща – Джоуи е музикант, автор на песни и продуцент – изстреляли го от малкия град към световната слава. Музикалното му пътешествие включва необикновена поредица от хитове, 11 платинени албума, златни и награда "Грами" със Slipknot, както и множество отличия за нивото на музикалното му майсторство и, преди всичко, за неизмеримото му влияние върху безброй други музиканти и страстни фенове по цял свят.  Барабанистът придоби популярност и с проекта си Scar The Martyr.

Както MySound.bg съобщи, басистът на Slipknot Пол Грей почина през 2010 година.  

Снимка: Variety.com