MySound.bg

Джеф Еймънт (Пърл Джем) бърше прах от лавици, намира албум

07.09.08 / 12:15

Джеф Еймънт (Пърл Джем) бърше прах от лавици, намира албум

Джеф Еймънт (Jeff Ament) пуска своя първи индивидуален проект.

"Tone" е името на албума, който басистът на Пърл Джем издава в 3 хиляди екземпляра на 16 септември.

Тиражът е спонсориран от фен клуба на организацията на Pearl Jam

Според самия Еймънт в диска са 10 от най-яките парчета, композирани от него за  последното десетилетие. Но не за Пърл Джем

Само едно от тях е предлагано на култовата сиатълска банда. Това е  "The Forest", само че фронтменът Еди Ведър не одобрил песента и отказал да я изпее, влиза в детайли Джеф пред Billboard.

“Доживях до момента, в който се наложи за поразтребя у дома. А на лавиците открих материала за албума”, разказва той. Първата избрана от него мелодия е "Hi-Line" -   част от саундтрака към филма "Dry Rain".

Ричард СтювръдТрий Фиш, страничен проект на Джеф, е на ударните, за едно от парчетата - "Doubting Thomasina", пък гостува Дъг Пиник, фронт на Кинг‘с Екс

Джефри Алън Еймънт е басист и съосновател на знаковите сиатълци Пърл Джем, с които има издадени осем проекта. Звездата им изгря през 90-е на миналия век.  Докато Нирвана правеха гръндж на основата на пънка, а Алис Ин Чейнс – на метъла, Пърл Джем преобразяваха блуса, не без помощта на джим-морисъновската бленда на фронтмена Еди Ведър.

Джеф участва в култова и до днес прото-гръндж група Мадър Лав Боун, заедно Майк Макрийди. Единственият им албум  - "Apple" (1990), излиза след смъртта на вокалиста Ендрю Ууд от свръхдоза хероин.

Името на басиста е и в Темпъл Ъф Дъ Дог, еднократен трибют-проект на Стоун Госард, Майк и Джеф заедно с Крис Корнел и Мат Камерън от Саундгардън, създаден в памет на Енди Ууд. По време на записите за вокалите в “Hunger Strike” се присъединява и Еди Ведър. Едноименният албум излиза през 1991.

Стоун и Джеф издават два проекта през 80-е с пънк-гръндж бандата Грийн Ривър  преди да създадат Мадър Лав Боун.

Трий Фиш е страничен проект на Джеф Еймънт с два издадени диска - „Three Fish” (1996) и „Quiet Table” (1999).

Джеф Еймънт намира време и да управлява фирма за графичен дизайн съвместно с брат си.

Тази есен Пърл Джем продължават работата по следващия си албум, продуциран от Брендън О‘Брайън.