MySound.bg

Бристолският саунд в подкрепа на София: Поетики 2009!

14.09.08 / 10:30

Бристолският саунд в подкрепа на София: Поетики 2009!

Грешка на годината в заглавието няма.

Блекаут (Blackout) и Трайбъл Ъндърграунд (Tribal Underground) са афтърпартито на  "София: Поетики" 2008, но и са интрото на "София: Поетики" 2009 всъщност.

Хепънингът, миксващ литуратура, музика, театър, танц и визуални изкуства е край Езерото на лилиите в столичната Борисова градина на 21 септември от 17 ч.

Гостите обаче скачат в акция на момента. Наградата от 2008 лв., която българската публиката ще присъди на един от хората на словото по време на събитието, ще бъде събрана на 27 септември.

Това е датата, на която флагманите на бристолския саунд излизат в столичния парти център "4 км" по покана на лондонската агенция Music And Lights .

За първи път на територията на България се организира подобни благотворителна изява за набиране на средства за следващи такива събития. Промоутиращата система е във формат „от издание до издание на фестивал”. Сумата от сетовете на двете формации отиват директно в подкрепа на „София: Поетики” 2009.

Още едно „за първи път”: на тазгодишното издание се сформира дискусионна маса, на която ще бъде обсъдена системата за обслужване на нови фестивални туристически дестинации. Идеята е да се осъществи по-тясно сътрудничество между известни фестивални лейбъли на територията на Източна Европа и на лидерите сред промоутърите на Западна Европа и Обединеното Кралство.


Блекаут е общност от музиканти, диджеи, продуценти, вокалисти, поети и виджеи от 2005 насам. Участията на нейните членове са само на значими сцени - предимно в Бристол, Лондон и по-големите фестивали от калибъра на "Гластънбъри".

В саунда на Блекаут е импровизацията, миксваща дръм-ен-бeйс, фънк, реге, дъб, хип-хоп и техно. За разлика от повечето форми на класическия дръм-ен-бейс, бликащ от компютъра и мишпулта, формацията залага на музика на живо  – истински барабани, китари и баскитари, саксофони и синтезатори. Стилът им варира от тъмен и тежък дръм-ен-бейс до по-фънки и сантиментална динамика.


Блекаут пристигат в състав:  Лени Лоус ( вокали), МС Кончъс (Крис Макдоналд), Айрън Дейвис (баскитара), Мат Дейвис (соло китара), Андрю Дейвис (барабани), Дейв Шорланд (саксофон, кийборди, синтезатори) и перкусионистът Грим.

Фронтдамата е родена в Африка. По-голямата част от детството й минава в пътувания, следвайки общността от т.нар. проект Брейкбийт Ера, съвместно с Рони Сайз и DJ Дай.

Съставът ще се представи у нас с чисто нов репертоар – премирно, каквато е и идеята на целия фест „София: Поетики”. „Идем нахъсани, готови за лудории. Очаквайте подробности на сайта! Много любов и уважение”, отправя послание към българските си фенове Лени.

Не по-малко интригуващ се очертава и сетът на Трайбъл Ъндърграунд. Основни действащи лица в проекта са Леки Джи и Кей Джи. В изявите си тандемът съчетава своята любов към мачкащия бристолски саунд. Представен конкретно от корифеи като Мъшруум, Трики, Масив Атак, Строу Пийпъл, Портисхед. В същото време двамата са не по-малко инспирирани от звученето на Продиджи, Ред Спейс Кар, Доктор Дре и Стерео ЕмСи’с.

„Тъмната страна на доброто: огънят, който мислиш, че е изгубен. Нещо, което искаш да почувстваш...”, е музикалната им философия.

Лицата на “Music And Lights” са Симеон Тенев и Дарън Златареф  - по българска линия, организиращи благотворителни събития в Лондон от 2004; Саймън Бел -  шеф на бристолския музикален лейбъл и агенция за откриване и промоутиране на независими музикални таланти „Meme Music”;  ДейвидНедАдрисън - продуцент и мениджър на десетки събития и ръководител на осветлението и декорацията на фестивала „Гластънбъри”; и Шика Бел - координатор, мениджър, консултант и ръководител на конструирането и изграждането на центрове като Националната портретна галерия в Лондон  и структурата на „MTV” Networks International”.