MySound.bg

Затегни колана, излитаме! Умек в Ескейп

04.02.09 / 00:20

Затегни колана, излитаме! Умек в Ескейп

Умек (Umek) завърта в столичния клуб „Ескейп” този петък.

Съпорт на астроробота са сънародникът му от Любляна Матю Хоуг (Matthew Hoag), и българският тандем Смърфа/ Мис Лидия.

Урос Умек е диджей, продуцент и член на кръга около легендарните Лайбах, жива легенда на техното, пионер на словенския електронен звук и първата истинска суперзвезда - диджей от Източна Европа.  Класиран е  на 33-а позиция  в света 2008, според  "DJ Mag" - “Top 100".

Той е известен с техническите си умения на 3 грамофона и ефектори, както и с интригуваща плейлиста, в която са авторски парчета и ремикси, по-важните от които са "I Feel Loved" (Депеш Мод), "Outhouse"  (Нейтън Фейк) и версии за Бен Лонг и Спейс Диджей’з.

Именно Умек продуцира албума на Лайбах (Laibach)- “WAT” (2003), а  резултатът бе наистина впечатляващ. Очаквано звукът бе много електронен, но въпреки това верен на индъстриъл-стила на проекта. Ремиксите - дело на Умек и Йоханес Хейл, пък гарантираха срещата на ветераните с нова, неизкушена от послания и искаща просто техно публика. Нищо чудно, че модата на електроклаша засмука във водовъртежа си диска и вдигна неговите продажби, въпреки че Лайбах нямат нищо общо с този саунд.

Умек е сред главните двигатели за развитието на словенската електронна сцена през последното десетилетие и по друга линия: собственик е лейбълите "Recycled Loops" (в партньорство с Валентино Канзиани), "Еarresistible Musick" и "АstroDisco" – словенския oтговор на минимъл-експлозията, покорила световните дансинги.

Проектът му "Consumer Recreation" промоутира някои от най-мащабните техно събития в Словения, прочу се и заради седмичното радиошоу и собствен лейбъл. През изминалите близо 15 години зад пулта, Умек е гастролирал в почти всички краища на света, развивайки стила си от сурово олдскуул техно с лупове, през минимъл - до това, което днес сам описва като "астродиско".  

Последното му саунд увлечение може да се опише като бленда от пулсиращо техно и заразителни електроник диско hooks (музикална или лирична фраза, която лесно се запомня).

Умек закова българските си фенове с модерно електро по време на своя сет в столичния клуб “Black Box” на 7 април 2006.

“Беше малко смешно. Отначало нямаше откъде да си намирам музика, защото Словения беше комунистическа. Имах няколко приятели, с които си менкахме касетки или се сдобивахме с музика по сателитното радио “Грийн Епъл". Човекът, който ми повлия, беше Сърджън със сетовете си за “Tresor” и “Downward”. Иначе професионално съм диджей от 1993, когато сцената още беше млада и зелена”, призна тогава Умек за това как се е забъркал в „кашата на електронната музика”.

Билети за събитието могат да бъдaт закупени на предварителна цена от 20 лв. в мрежите на "Ticketsream" и "Eventim".