MySound.bg

Дами и господа, Доктор Хаус в Ялта!

20.02.09 / 16:07

Дами и господа, Доктор Хаус в Ялта!

Франсоа Кеворкян (François Kevorkian) ще е специален гост в столичния клуб "Ялта" на 27 февруари.

Роденият във Франция нюйоркчанин пристига за пръв път в България - да постави началото на серията от партита "DJ Mag In The Club".

Както "MySound.bg" съобщи, те са организирани в именитото заведение от "DJ Mag", единственото списание за електронна музика у нас.

"Ялта" превърна най-краткия месец от годината в нестихващ купон. След празниците по случай рождения ден на клуба с Шарам от Дийп Диш (довечера), феновете ще имат среща с родните титани DJ Джорджо Би, DJ Васкез и DJ Ради утре.

Франсоа Кеворкян – пионерът на глобалната денс музика

“Моят живот - това е дълбоката ми страст към всяка музика: поп, рап, реге, диско, хаус, джънгъл, ритъм-ен-блус – всякаква!”, казва Кеворкян, продуцент, диджей и музикант, който се преселва в Ню Йорк през 1975.

В неговата личност е отразена цялата еволюция на денс музиката още от времето на диското. Започва през 75-а, като барабанист в един нюйоркски клуб и година по-късно става диджей. През 78-а е избран за арт директор на най-известния диско лейбъл, "Prelude".

В началото на 80-е Франсоа потъва в електрото, през 86-а участва в албума на Крафтверк "Electrik Café". Оттогава работи с всички най-големи имена в поп музиката – Ирейжър, Язу, Даяна Рос, Юритмикс, Ю Ту, Мик Джагър, Форинър, Жан Мишел-Жар, Пет Шоп Бойс. И разбира се - Депеш Мод (Depeche Mode). Франсоа Кеворкян миксира  най-продавания им албум на "Violator" (1990), както и много от техните последващи продукции.

"Нищо при него не е клише. Той мисли много по-различно от останалите", казва за него Мартин Гор.

Франсоа създава в Ню Йорк своето собствено студио "Axis" през 1987. 91-а бележи неговото завръщане като диджей заедно с Лари Ливейн в Токио. През 95-а се ориентира отново към танцовите площадки и ъндърграунд продукциите с основаването на следващия си лейбъл "Wave".

"...Намираме се срещу мрачния и дискретен вестибюл на клуб "Vinyl", близо до реката Хъдсън. Недалеч оттук в светлините на нощта тече големият купон "Body & Soul". Изненадващо е да установиш как танцьорите превземат целия дансинг... Тук един чернокож прави акробатични пируети, там бяла газела се гъне на бавни обороти, другаде латино гърла движи ханша си по-бързо от пералня… Така е! Тук обичат танците и ги практикуват както си искат. Франсоа Кеворкян сменя селекцията от дийп и даунтемпо към диско, изпъстрено с бразилски ритми. Всичко се забързва, пистата е пълна и от този момент нататък вечерта няма да забави своето темпо. Танцовата площадка е невероятна единна маса, в която потта и екзалтацията се сливат в оргазъм. Това е единственото място в целия свят, където диджеите се отдават по този начин”, възкликват посетителите.

"Заради Франсоа Кеворкян Ню Йорк е по–интересното място, той прави понеделниците в клуб "Сиело". Неговата вечер се нарича "Deep Space". Когато бях там, присъствах на най-готината клубна вечер в живота си. Пускаше Джими Хендрикс в диско, в реге, в дъб, в ембиънт - просто пускаше музика без никакви ограничения... В края на вечерта хората пляскаха 10 минути... представи си какъв диджей е!", разказва за него Десин Масиело.

“Днес се питам дали е толкова добре, че бяхме далеч от вниманието на медиите тогава”, споделя Франсоа.

"Но благодарение на това успяхме да построим нещо, което има единен дух и фийлинг. Съмнявам се, че щеше да бъде така, ако се бяхме поддали на натиска на големите структури. С "Body & Soul" развихме една паралелна култура. Това е добър пример за нещо живо, което наистина се сбъдва и което е абсолютно отделно от всичко, което може да си видял някъде другаде. Това не е нещо уникално, не е нещо оригинално. Това е просто продължение на нещо, което е било преди много години - дали в "Paradise Garage", в "Loft", в "Gallery", или в "Better Days". Повечето хора, които идваха в "Body & Soul" и виждаха какво правим, изгубваха ума и дума, защото нямаше с какво да го сравнят. Колкото до нас, и ние самите не знаехме къде е мястото ни сред цялото музикално множество; дори не ни интересуваше и да разберем. Просто правехме всичко по искрен начин”, доверява Кеворкян.