Вечната Тина: Искрено и лично. Една история без аналог


Вечната Тина: Искрено и лично. Една история без аналог

2301

"Прилючих, уморена съм, просто искам да живея в уединение" - с тези думи 81-годишната Тина Търнър се сбогува с милионите си фенове в биографичен филм, озаглавен просто "Tina".  Документалната продукция на HBO ще има своята премиера в събота, 27 март (8.00 pm - 10.00 pm et/pt) по HBO, като ще бъде достъпна за гледане и по HBO Max.

Филмът е дело на печелилите Academy Award® режисьори Dan Lindsay, T.J. Martin и Lightbox за продуцентската компания, основана от носителя на Academy Award продуцент Simon Chinn и отличените с Emmy продуценти Jonathan Chinn и Diane Becker.

"Tina" е интимен поглед към невероятния живот и кариера на иконичната Тина Търнър, който разкрива нейния ранен възход към славата, персоналните и професионални борби и превръщането ѝ в световен феномен през 80-те. Динамичният сюжет включва проникновени интервюта със самата Tina, проведени в Цюрих, Швейцария, където живее в последните години, и с нейните най-близките хора. Продукцията ще покаже множество невиждани досега кадри, аудиозаписи и снимки от личния архив на легендарната певица, разкриващи нейната увлекателна история в цялата ѝ сложност.  

През есента на 1981 година Tina Turner дава интервю на Carl Arrington, който е музикален редактор на People Magazine. Пет години по-рано тя е подала молба за развод с вече покойния  Ike Turner, неин съпруг и музикален партньор над 16 години. Заедно те покоряват класациите и оставят в музикалната история хитове серия хитове, сред които "A Fool In Love", "River Deep – Mountain High", "Proud Mary", "It's Gonna Work Out Fine" и "Nutbush City Limits". Нищо не сцената обаче не издава проблеми в семейния им живот.

Това, което вокалистката споделя с Carl, е искрен и мъчителен разказ за преживяно насилие и смелото бягство, което предприема след години травма. Решението да говори публично за бруталността, с която се сблъсква в ръцете на бившия си съпруг, мениджър и артистичен партньор, не е лесно, защото говоренето за злоупотреба все още не е нещо, което се прави публично. Но това е необходима стъпка в кариерата ѝ. Статията е първа от многото, които ще затвърдят образа на Tina като сървайвър и ще ѝ помогнат да се завърне с гръм и мълния в светлината на прожекторите.

Изгубила всичко освен името си при развода, Tina прекарва няколко години в Лас Вегас, пеейки в кабаретни клубове и появявайки се в различни телевизионни предавания. През 1983 година, когато е на 44, тя записва албума "Private Dancer" за само две седмици, който се превръща в световна сензация. Сингълът "What’s Love Got To Do With It" става първия ѝ (и единствен № 1) хит в класацията на Billboard. Изданието се продава в над 12 милиона копия по света и бетонира Tina като истинска суперзвезда. Певицата си партнира с Mick Jagger за Live Aid, работи и с  Брайън Адамс, Дейвид Боуи и Марк Нофлър, печели няколко отличия "Грами", написва и своята автобиография "I, Tina", която става бестселър. Именно на нея е базиран филмът "Tina". През 1988 година тя пее пред рекордния брой публика от 180 000 души в Бразилия. През 1993 година излиза филм за живота ѝ с участието на Angela Bassett в главната роля. Славата на вокалистката расте, както и нейната идентичност като символ на културата изобщо. Но в личен план Тина Търнър продължава да се бори с демоните си от миналато.

В допълнение към зашеметяващите архивни кадри от 60-те години, филмът "Tina" включва интервюта с Angela Bassett, Oprah Winfrey, журналиста Kurt Loder, съавтор на автобиографията "I, Tina", драматурга Katori Hall, написал "Tina – The Tina Turner Musical"; и съпруга и бивш мениджър Erwin Bach, сред много други. Тина стана швейцарски гражданин през 2013 година. През 2018 г. вокалистката преживя голяма трагедия - най-големият ѝ син -  59-годишният Крейг Търнър, се самоуби.
Емоционалият финал на продукцията е изявата на певицата по време на премиерата на мюзикъла, посветен на живота ѝ, поставен на Бродуей: подходяща лебедова песен за невероятно талантлива изпълнителка, която смело споделя своята истина за домашното насилие и отказва да позволи на годините, пола или трудното минало да се изпречат на пътя ѝ. В кариерата си Тина Търнър печели дузина награди "Грами", получава звезда в холивудската алея на славата и става първата тъмнокожа изпълнителка и първата жена, която се появява на корицата на сп. "Ролинг Стоун". Тя се оттегли от сцената след радвалото се на огромен успех прощално турне, което приключи през 2009 година.

Изпълнителни продуценти на документалния филм са Erwin Bach, Tali Pelman, Will Clarke, Andy Mayson, Mike Runagall, David Gilbery и Charles Dorfman.

За HBO изпълнителни продуценти са Nancy Abraham и Lisa Heller.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички