Кристали от Симо Лазаров и Юли Анков в Картини от една изложба


Кристали от Симо Лазаров и Юли Анков в Картини от една изложба

2563

Симо Лазаров и Юли Анков имат над 70 импровизационни сесии, в които задават определена тема и асоциативно я разработват със своя инструментариум, при което цялата музика се свири "на живо".

По този начин реализират впечатляващо количество от звуков материал, обособен в каталога "Интерактивни електронни импровизации и медитации на живо". Така е създаден и албумът "Кристали", в който всичко е изсвирено от двамата без дубли, няма наслагвания и вертикален монтаж. Компютър е използван само при записа и мастерирането със софтуерните продукти Ableton, Wavelab и Logic.

Ето как Симо Лазаров представя идеята за този албум, вдъхновен за издаване след негово участие в "Картини от една изложба", и в който откриваме музикална интерпретация на 17 минерала: рубин, опал, селенит, топаз, малахит, тюркоаз, смарагд, диамант, аметист, ахат и други: "Кристалите. Те са навсякъде около нас. Замисляме ли се, че освен всичко останало асоциацията с някой кристал може да бъде превъплътена в музика, Ако композиторът има "отворен канал" – да! Във фантазията на асоциативно мислещия творец всичко може да се превърне в изкуство. Умозрителното начало за възприемането на уникалните свойства на кристалите може да бъде представено в различните им аспекти. От многото критерии, по които могат да се класифицират кристалите, аз избрах най-близкия до мен и всеобхващащ мащабността – кристалите във Вселената, кристалите в контекста на планетите, защото според някои изследователи към всяка планета "принадлежи" определена група кристали.

Трудно е да се преведе еднозначно богатството на структурата на кристалите, въпреки че електронните тембри дават големи възможности. Тук се намесва и субективният момент. Стремил съм се да покажа разностранната природа на кристалите от една страна с различни тембри, и от друга – с различни стилове. Почувствах тази еклектика като необходимост, защото приложението и същността на кристалите са многообразни.

Представени с олекотен тематичен материал с тонално обособен център, обвити с богата темброва опаковка, исках те да се доближат максимално до слушателя и на принципа на минималистичната музика темата да се повтаря с добавени темброви варианти, с едно "намигане", с включването на познати вариации на теми от блуса, рока и други подобни форми, с елементи на aлеаторика, включително и с български интонации. Заложено е импровизационното и ритмично начало. Мисля, че слушателят ще направи и своя асоциация при възприемането на музиката", завършва Симо Лазаров.

Сергей Шишов ще представи "Кристали" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 27 март, след новините от 21.00 ч., и това ще бъде неговата радиопремиера.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички