MySound.bg

XXI Международен джаз фестивал Банско 2018: Програма

12.06.18 / 00:01

XXI Международен джаз фестивал Банско 2018: Програма

Двайсет и първият международен джаз фестивал в Банско - най-големият летен музикален форум в България, предстои от 4 до 11 август.

Огромната популярност, която събитието придоби сред специалисти и почитатели по целия свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни прояви не само у нас, но на Балканите. Красивият старинен град е място за среща на емблематични личности от нашето музикално съвремие. Концертите са безплатни за публиката, а организацията се осъществява с помощта на спонсори.

По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена на площад "Никола Вапцаров". През цялата фестивална седмица джаз звучи през деня и късно през нощта от различни камерни сцени, разположени в големите курортни барове и ресторанти. От основаването си през 1998 г. Банско Джаз фест се провежда винаги от 8 до 13 август. Този път обаче амбициозно започва четири дни по-рано, но афишът е - както винаги, повече от изкушаващ.
 
Тази година ще поставим акцент върху повече джазови музиканти в програмата, по-малко поп изпълнители, казва създателят и директор на проявата д-р Емил Илиев, макар че още първата вечер открива Петя Буюклиева, тя е поп певица, но има в репертоара си и много джазови мелодии. Преди няколко месеца Петя направи страхотен концерт с Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев. Той предложи да го повторят в Банско. С тях ще се изяви и младата певица Весела Морова, която е пяла с Биг бенд Благоевград и има готова програма, пояснява д-р Илиев. Буюклиева, която ще дебютира на този подиум, ще започне своя сет с песента на Тончо Русев "Пролет" (по текст на Петя Дубарова) в нов джаз вариант в памет на големия ни композитор. Първата вечер ще слушаме и друга любима българска група - "Дърти пърчис" със солистка Амалия, която ще свири хедлайн на 4 август.
 
Пъстрата програма на фестивала бъде закрита от Рут Колева, която обещава сет с иновативна авторска музика, комбинираща джаз, соул, фънк и други, на 11 август. В нейния Live Band ще бъде един от най-изявените испански саксофонисти в момента. Подобно на Петя Буюклиева, и гастролът на Колева ще бъде дебютен в афиша на Банско Джаз фест
 
4 август (събота)
 
Петя Буюклиева с Биг бенд Благоевград и Весела Морова (България)
Chiara Pancaldi (Италия)
Dirty Purchase (България)

5 август (неделя)
Big Band Nisville с диригент Vladan Karadzov (Сърбия)
Acid Folk Five (България)
Jazzbones (Германия)

6 август (понеделник)
Indigo Kids (България)
Надя Тончева & квартет Latino Jazz Project (България)
Uralskiy Dixieland (Русия)

7 август (вторник)
Ethnic Trance Duo (Швейцария/Русия)
Gerdband (Германия)
Васил Петров и Ангел Заберски трио (България)

8 август (сряда)
Alexandrina Simeon Quintet & Benny Brown (Германия/България)
Li Xiaochuan quintet (Китай)
The David Dower Trio (Великобритания)
The Jive Aces (Великбритания)

9 август (четвъртък)
NATO Jazz Combo (Белгия)
Dmitry Baevsky Quartet (САЩ)
Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев трио (България)
The Gipsy Kings Вy Paco Baliardo (Франция)

10 август (петък)
Balazs Bagyi New Quartet feat. Kriszta Pocsai (Унгария)
Lisa Simone (САЩ)
Matt Bianco (Великобритания)

11 август (събота)
The Juke Joint Royals (Австрия)
Omar Hakim & Rachel Z - OZ Experience (САЩ)
Ruth Koleva Live Band (България)
 
Водещи на програмата ще бъдат Емил Войников от Джаз FM радио, Яна Иванова и Тома Спространов.
http://banskojazzfest.com/bg