MySound.bg

Flowers от Jimmy Greene в Картини от една изложба

14.07.18 / 00:00

Flowers от Jimmy Greene в Картини от една изложба

Голяма беда сполетява саксофониста Jimmy Greene. На 14 декември 2012 г. 6-годишната му дъщеря Ana Grace Marquez-Greene e убита заедно с 19 други деца и 6 учители в училището Sandy Hook Elementary School в Newtown, щата Connecticut
 
Две години по-късно Greene издава албума "Beautiful Life" ("Красив живот"), в който превръща своето лично страдание в музика, вдъхновяваща за душата и красива за слуха. Записан с участието на впечатляващ състав музиканти, сред които Pat Metheny, Kenny Barron, Christian McBride и гостувалия у нас Kurt Elling, този албум е високо оценен от слушателите и критиката с номинация за наградата Grammy на следващата година. 
 
Един отзив обаче озадачава Greene след представяне на албума на живо. Към него си приближава съученичка на дъщеря му Ana и му заявява, че тази музика е ужасно бавна и тъжна, за да е в памет на момиче, толкова обичащо да танцува. Първоначално Greene деликатно отхвърля тази забележка, но след няколко дни размисля и решава, че съученичката на дъщеря му има право. 
 
Така той замисля проекта "Flowers" ("Цветя") и в него ни разкрива човек, който никога няма да се освободи напълно от болката си, но който е много по-свързан с паметта за жизнеността и любовта към живота на дъщеря си, отколкото с трагедията от нейната смърт. Greene представя любовта на Ana към танцуването с ведра музикална програма, наситена с ритми от Северна и Южна Америка. Тя включва 10 оригинални композиции и кавър на песен от Level 42 ("Something About You", 1985), сред които са две песни с негови текстове.    
 
"В този албум си представям, че Ana ни кани да танцуваме – заявява Greene. – Песента "Цветя", дала име и на албума, беше вдъхновена от книга с красиво изрисувани от нея цветя. Намерих я на бюрото на Ana, когато влязох в нейната стая за първи път след убийството ѝ. Книгата явно беше приготвена за мен, и макар да беше в навечерието на Рождество Христово, не беше за подарък, и нямаше друга причина, освен просто да изрази любовта си към мен. И макар сърцето да ме боли всеки миг всеки ден, исках текстът да изрази радостта, която знаех, че изпитва, докато рисува цветята за своя баща. Тя просто искаше да направи нещо хубаво за своя татко. Тя щеше и занапред да прави такива неща просто за да освежи деня на някой човек. Такова бе моето малко момиче."
 
За реализация на проекта Jimmy Greene кани музиканти от две свои формации. Първата, "Love In Action", включва пианиста Renee Rosnes, бас китариста и контрабасиста John Patitucci и барабаниста Jeff "Tain" Watts с помощта на перкусиониста Roregio Boccato и китариста Mike Moreno
 
Другата е квартетът на Greene, състоящ се от пианиста Kevin Hays, бас китариста Ben Williams и барабаниста Otis Brown III. Певиците Jean Baylor и Sheena Rattai внасят особена лиричност и интимност в общата звучност.
 
Албумът "Flowers" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на  програма "Хоризонт" по БНР на 14 юли, събота, след новините в 21.00 ч.