MySound.bg

The Holographic Principle на Epica в Картини от една изложба

16.01.21 / 00:00

The Holographic Principle на Epica в Картини от една изложба

Популярната нидерландска симфоник метъл група Epica започва подготовката на своя седми студиен албум "The Holographic Principle", или "Холографският принцип" (обложката на снимката), веднага след успешните си турнета в Европа, Азия, Африка, Южна и Северна Америка.

Работят близо година и в резултат композират 27 песни, 18 от тях записват, като за компактдиска избират 12, а другите 6 оставят за следващо издание.    

Певицата Simone Simons споделя: "Предишният ни албум "The Quantum Enigma" беше много добре приет, затова следващият трябваше да е още по-въздействащ. И направихме всичко по-голямо от преди – с по-голям оркестър и с по-голям хор. Включихме и много повече музикални инструменти – истински, живи. Що се отнася до пеенето, дадох всичко, на което съм способна, и съм много доволна от това. Тук самите песни изискват много вариации във вокалния стил. И трябваше да пея в оперна, рок и поп стилистика, а в баладите исках да звучи завладяващо мек глас. И, да, наложи се да взема и няколко по-високи ноти.

Стремежът ни бе да постигнем всичко в баланс. По душа ние сме метъл група, която обаче притежава симфонична нагласа, затова оркестърът и хорът са като седмият и осмият член на Epica, и това е нещо, на което винаги държим. Специално обръщаме внимание на оркестровите и хоровите пасажи, правим ги да са привлекателни и за широката аудитория. В албума освен че имаме закачливи мелодии, ние също така държахме да има няколко наистина груби вокални линии. Работихме много, за да направим албума по-малко предсказуем."

В "Холографският принцип" Epica отново се спира на тематика от авангардните за съвременната физика изследвания. Идеята този път е, че ние живеем във вселена, която е дигитално генерирана холограма. Лидерът на групата Mark Jansen коментира концепцията на албума: "The Holographic Principle" се занимава с близкото бъдеще, в което виртуалната реалност вече е даденост и позволява на хората да създават свои собствени виртуални светове, които не може да бъдат разграничени от "реалността такава, каквато я познаваме". Така се повдига въпросът дали настоящата ни реалност не е виртуална реалност, сама по себе си холограма. Това пък от своя страна предполага съществуването на по-висша реалност, до която в момента нямаме достъп. В някои песни ще откриете влияние от филмите "Inception" ("Генезис") и "The Matrix" ("Матрицата"), говорим за човека под холограмата и възможността да излезем отвъд матрицата и да погледнем на себе си с други очи, в други пък размишляваме за изкуствения интелект, за интуицията и личната почтеност.

Искахме текстовете да ви предизвикат да мислите нестандартно, да преразгледате всичко, което си мислите, че знаете със сигурност и да сте отворени към скорошните революции в науката. Затегнете коланите и се пригответе за разходка, тъй като явно нищо не е такова, каквото изглежда в нашата холографска вселена".

В записите на "The Holographic Principle"  освен шестимата от Epica участват солисти, вокална група, хор и оркестър.

Сергей Шишов ще го представи в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 16 януари, след новините от 21.00 ч.