Състоянията на Илия Фортунов


Състоянията на Илия Фортунов

6291

Проектът "Състояния" на Илия Фортунов ще бъде представен в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21 часа довечера.

Дискът е част от трилогията "Свидетелства на времето" на мултиинструменталиста, припомня водещият Сергей Шишов.

По време на подготовката за записите, Фортунов често чете някои от любимите си философи като Ницше и Ошо, от книгата на Ошо "За творчеството" го следва мисълта:

"Не позволявай на живота ти да те превърне просто в един мъртъв ритуал. Нека има моменти, които са необясними. Нека има някои мистериозни неща, за които не можеш да дадеш никакво обяснение. Човек, ако е сто процента нормален, е мъртъв. Мъничка лудост по края е винаги голяма радост. И не спирай да вършиш някои шантави неща. Тогава смисълът ще е възможен".

"Моето собствено кредо е да бъда в равновесие със себе си. Да се потопиш чрез звуците и тоновете на музиката с намерението да уловиш патоса на страстните желания, на драматичните процеси в човешката душа, изисква голяма вътрешна съсредоточеност, воля, одухотвореност и отхвърляне на страха по отношение на изказа", заявява корифеят.

Илия Фортунов или Чорчика - както го знаят предишните поколения – представя онази рядка, особено днес, порода, към която най-точно се отнася съчетанието "ранимата душевност на твореца". Той обаче не издава албуми, за да ближе рани в публичното пространство и да протяга ръка за шепа лепкаво състрадание. С опусите си кийбордистът и китаристът се опитва да приобщи хората, несъгласни с материалната преподредба на света. А единствено и само с космическите закони. Странните, метафорични и интровертни пейзажи на Чори, в които герои са предимно състояния, а не типажи, трудно приемат някакъв тип туризъм, различен от морално-естетическия.

Авторитетното списание "Билборд" е обръщало внимание на неговите произведения неведнъж.

Легендарният музикант Илия Фортунов е роден в Харманли на 31 януари 1944. Взема частни уроци по китара при различни отбрани и известни музиканти, сред които и Ачо Котев. Свири като китарист 17 години в една от първите култови групи в България- Везни.

Чори вече твори сам на клавишни, като от години доразвива и смесва рока с джаза и спейс електрониката, както и елементи от класическата музика.

Негови първи вдъхновители са световноизвестните Джон Маклафлин, Чък Кария, Вангелис, Джеф Бек, Пат Матиин, Ал ди Меола.

Закърмен е с идеите на Пинк Флойд и Битълс (The Beatles).

Още - на:

http://www.kartiniotednaizlojba.com
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички