Почина Cesaria Evora


Почина Cesaria Evora

2500

Сезария Евора (Cesaria Evora) почина на 70-годишна възраст вчера.

Една от най-ярките изпълнителки на етно музика в света издъхна след продължително боледуване в болница в родния си остров Сао Висентe, Кабо Верде, съобщи министърът на културата на страната - Марио Лусио Соуса.

Наричаха Сезария кралица на морната (сантиментален стил, типичен за креолите в португалските земи), а още и Босоногата дива (поради това, че винаги излизаше боса на сцената). Тя съчета в уникалните си мелодии западноафрикански перкусии, португалско фадо, британско баладично пеене и бразилски ритми.

В 23-годишната си кариера е издала студийни 11 албума, последният от които - "Nha Sentimento" (2009). Пвечето от тях са сред най-продаваните в света, според престижната класация "Top 200" на сп. "Билборд". Номинирана е пет пъти за наградите "Грами" (Grammy), а през 2003 получи приз за най-добър етно проект ("Voz D`Amor"). Евора е носителка и на френския орден на Почетния легион. Влошеното здравословно състояние на вокалистката я принуди да обяви през септември, че слиза от сцената - няма нито да записва, нито да концертрира. През 2008 тя прекара инсулт, бе хоспитализирана в Париж с диагноза коронарна недостатъчност.

Родена в пристанищното градче Миндело, централно за островите Кабо Верде. Католичка е и твърди, че вярата е нещо неразривно свързано с всичко, което прави. Произхожда от музикантска фамилия. Чичо й бил известен композитор на морна. Сезария още от 7-годишна пее в хора на сиропиталището. На 17-годишна вече се изявява в местни барове в родината си. Открита през 1988 от колегата на Жобим, френският продуцент Жак Морелбаум, певицата, тогава на 48, пробива по обратната логика: не с нещо, стъкмено за чарта, а с парчета, които на някакво място трябва да премерят ръст с други подобни.

Малко известен и интересен е фактът, че песента "Ausencia" от оригиналния саундтрак към филма на Емир Кустурица "Underground" е изпълненa именно от Сезария.

Последният концерт на Евора бе на сцената на най-голямата парижка кино- и концертна зала "Гран Рекс" през април.

Магнетичният глас на певицата, определян като приятно меланхоличен и леко дрезгав и сравняван с фино настроен инстумент, изразяващ силни и страстни чувства, се преплита с топлите звуци от хавайска китара, цигулка, акордеон и кларинет.

Сезария Евора е гостувала два пъти в България - през 2005 и 2009, с концерти в НДК.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички