Ефектът Das EFX на живо


Ефектът Das EFX на живо

2363

Предисловие: Поздравления за Das EFX (или по–точно Drayz и Skoob) в компанията на DJ Ron Devu, които писаха с главни букви историята на рапа в България, и най–вече заради уникалния си ход да поканят на сцената при себе си случайни местни емсита в разгара на концерта в столичния клуб Mixtape 5, организиран от Hip Hop Inside оная вечер.

Имената, героите и местата на разказаното нататък са художествена измислица, а всички цитати (в кавички) са на Дрейз и Скуб от София. Корадо е рядък модел на Фолксваген...  Бруклин.

Отровножълто Корадо бавно се движи с едната гума, качена на тротоара. Бааавно, бааавно от всички стъкла се пронизва дим, въпреки че са затворени. Дим излиза отвсякъде. От багажника, от двигателя, пронизва се през затворения люк, струи през "пипнатите от 16 ръце" хромирани джанти, които блестят сред плътната завеса от дим като зъбите на усмихваща се Годзила. Колелетата замират плавно. Подобно крилата на пияна от пушека на пчеларя пчела.

Автомобилът спира накрая.
 
Влажната плътна мъгла укрива матовите небостъргачи и уличните бандити едни от други. Тя се стеле и зад ъгъла, но под близката уличната лампа е една идея по–рядка. Там именно изръмжава, спира и цепи мрака на две доброто старо корадо. Р-Р-РА-РААА. Това е мястото на срещата.

Рандевуто е в клуба на DJ РонДеву (Ron Devu) по покана на самите Дас Ефекс (Das EFX). След кратък спор между българските емсита в колата, любимото жълто корадо е оставено отключено и без надзор насред Бруклин, Ню Йорк.

- Само ще оставим плейъра включен, ще върти постоянно само и единствено "How We Do" (Das EFX, 2003) – и никой няма да пипне колата.

Брут и Тополата отварят предните врати едновременно. Коланите – американско изпълнение в златните традиции на "пимп"-тунинга, се плъзват сами на местата си. Иззад задните седалки се изнизват Смайли и Куфара. Някой започва да тананика и вие в нощта като изоставено бебе: "I Want To Get High, so hiiiiiiiiiiii" Компанията завива в задната уличка. А на ъгъла - сред пожарникарски стълби и кофи за боклук, седи един от онези улични маниаци-пророци и мотолеви под носа си нещо неразбираемо. Наблизо цвърчи стар неонов надпис в оранжево: "Lyrical Concussion". Тук е входът на заведението, значи.

"Р-Р-РА-РААА!". Нашите герои се изправят пред тълпа, мятащата се в пяната на собственото си щастие. Брут с брутално добър английски се появява на сцената пръв. След него се прегъва, запретнал ръкави, Тополата. Незабравим, Куфара взривява с римите си на роден български. В типичния си стил, Смайли залага на заигравки с публиката... и с титаните Das EFX, присъстващи мълчаливо на сцената. Всички се запревъртат един през друг като прегладнели рибки в тесен аквариум.

"Jump Around!" Познатата ударна мелодия е уловена в мрежа на други строфи и редове. Ефектът на Дас Ефекс - апострофа.

"Р-Р-РА-РААА"! Време за стейдж дайвинг. Като че ли е един и същ кадър се повтаря на забавен ход - отново и отново. Тъмната маса хора се надига - океанска вълна, нещо се носи отгоре й в посока на сцената. Нещо странно се издига плавно от дълбините - това е родената от нищото фигура на Куфара с жълто (като корадото) яке и шапка. Изправя се в цял ръст, стъпил във въздуха като Джордан, ходещ по водата като Христос, същият неизвестен никому тук иностранец, Куфара. Тъкмо стига подиума вече... и потегля обратно назад. Обратно назад, в окена, засмукван е Куфара. И после напред - кадърът се повтаря със същата скорост отново и пак. Не e сигурно дали това е той всъщност или някой друг, някой си там човек от многото. Отекват още обаче последните думи, излезли от устата му:

- Какво да ти кажа, батенце? Стягам си куфара!

...

"I wanna get high, so hiiiiiiiiiii".  Гласът отново се лута между стените. В лепкавата нощ като самотен лъч светлина на заден ход се измъква корадото. Под знака на Das EFX, колата е недокосната. Джантите се завъртат. Все по–бързо и надалеч.

Бездомникът, изпаднал в мания, повтаря с библейски глас и пръст вдигнат нагоре: "Аshes to ashes, blunt to blunt".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички