Fatboy Slim на Elevation Music Festival 2012


Fatboy Slim на Elevation Music Festival 2012

1808

Да чудовище е! Британско е! И има много имена! Norman Cook е едно от тях...  Знаят го още и като The Housemartins, като The Mighty Dub Kats, като Pizzaman...

Но най-популярен е под името Фетбой Слим (Fatboy Slim), макар, разбира се, да не е така по паспорт. Има ли значение обаче как се казва едно чудовище, нагазило с тежка лапа на българска сцена.

Фетбой Слим озари Elevation Music Festival 2012 с присъствието си, за което всички знаеха, че щеше да бъде пиронът на вечерта (ако не и на цялото събитие). Ето го: британски хулиган, който никога не се е съобразявал с каквито и да са музикални моди и изисквания, нито с другите величия, които дълги години тропаха на вратата му за ремикси (но тя си остана затворена за тях). Отворена обаче за други, не чак толкова популярни имена, бунтари и таланти, които станаха популярни благодарение на Norman Cook. Онзи, който създаде електронната пънкария. Онзи, който - ако въобще взимаше наградите си на сцената, ги получаваше с чаша уиски в ръка. А нерядко и псувайки.

Той форсира сета си с рефрена "We've come a long long way together, Through the hard times and the good, I have to celebrate you baby, I have to praise you like I should". Нещо като химн (ама не съвсем), манифест на пренебрегнатите, странните и различните.

Сигурен съм, че и шоуто на Norman Cook вечер беше пълно с моменти,  неразбрани от мнозина. Дали разпозна някой онази чернокожа жена на екраните зад диджея, която с глас от миналото изпя "...sometimes I get a good feeling? Eта Джеймс (Etta James )! и друга шоколадова прима, пееща за чувства - Дона Съмър (Donna Summer). Две велики изпълнителки, отишли си от този свят само преди месеци. Защо гостът се появява маскиран като жокер по екраните? Сред страхотната мултимедия на диджея се мярна логото на хакерската група "Aнонимните", както и различни видове пиратски знаци. Възмущаваше ли се британският хулиган на това, че българите са пирати, както се възмущават мнозина родни звезди, чиято музика светът не познава. Или напротив, бе "за" идеята за свободна музика и достъп до информация, който достъп иначе би бил много труден за мнозина. И, ако подкрепя всичко това, то защо неговите колеги от световната музикална сцена ни упрекват, а пък той не... Има цял мегдан за размишления... Оставям ви на тях, в случай, че желаете, разбира се..

Важно е когато един музикант идва да ти посвири, да те позабавлява, но и да ти донесе подаръци за ума за това, че има какво да се чуе и отвъд музиката, послание или каквото там искате. 

Що за артист е Фетбой зад пулта? Диджей бомбардировач.Той за пореден път у нас гръмна с онази негова комбинация от хип-хоп, техно, рок и ритъм-ен-блус в едно, по известна като биг бийт.

Фетбой отдавна вече не е просто диджей, а чудовище. И то не с едно име... Истината е само една: организаторите на Elevation направиха най–правилната си стъпка с неговото привличане и ако това е "извинението" им към феновете за странния дебют в Разлог, то поне аз го приемам.

Защото Фетбой Слим повдигна Elevation.

Снимки от събитието - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички