Беглика Фест 2012: Едно преживяване под небето


Беглика Фест 2012: Едно преживяване под небето

2600

Нощ е.

Караме към Западни Родопи, а в натъпканата ни кола се е отворила заешка дупка като онази от "Алиса в страната на чудесата".Скачаш вътре и веднага ти намираме място - дори сърцето ти да е твърде малко. Докато пътуваме пеем песни, съчиняваме приказки, ядем бисквити и спим от рамо на рамо. Клатушкаме се наляво-надясно по множеството планински завои и също както е писал сър Карол, когато си е гонел зайците, усещаме че и на нас ще ни се лепне я някое чудо, я нечия глава. Приближавайки се до крайната си цел, пътните табели започват все по-често да гадаят накъде сме се отправили в този късен и студен час. Четем Доспат, след малко ни сочат Батак, но най-накрая една от тях улучва – Беглик, язовир Голям Беглик.

Това е мястото, където в следващите няколко дни самият Мохамед ще дойде при планината с пъстроцветното си хипи бусче, паркирайки небесния си задник точно до... твоята кола! "Големия", изрисуван в прахта върху някои от стъклата на автомобилите бе напълно оправдан и "готов". Закопчаваме ципа, а за фасовете друг път ще ти дърпаме ушите.

Ако пък четеш това и си бил от най-безстрашните пиячи около баровете с надпис "Пий, не бой се!" и все още имаш две мнения по въпроса за какво аджеба си говорим, веднага ти поръчваме едно шкембе. Точно така - "Беглика Фест" 2012 (17-19 август). Случката, в която за три дни в годината свободомислещи, крилати, топли и усмихнати хора се събират, за да изживеят заедно събитието, превърнало се в запазена марка стане ли дума за култура, музика и природа. Само гледай какво става, когато забъркаш тези три.

Дори не знаем откъде да започнем, разнообразието от дейности на територията на фестивала е изключително богато, а хората - различни и в същото време близки. От пълни айляци до истински йоги, музиканти, жонгльори, риби – всички тук са като семейство, споделят топлината на огъня и се държат за ръка със слънцето, опознават се от ядро до ядро, а не от повърхност до повърхност.

Поеми си дъх. Нещата тук просто се случват, а ти си безсилен да им се противопоставиш, защото и без това са ти слабост.

Уъркшопи и шатрички са се настанили навсякъде по поляните, а вътре можеш да дадеш крила на идеите и лице на творческите си стремления. Истински крила си свободен да си направиш, но само за плуване. Не, не те наричаме патка, а "луда пеперуда", в каквато автоматично се превръщаш, включиш ли се в изработването им с цел задвижване на сал, каяк или кану. И да не сполучиш, знай, че смехът е гарантиран. Ако и това не върже, минавай нататък. Семенца за добро настроение търси при "Seed Swap", където любители на флората ще ти предложат бартер за каквото си носиш в джоба, а разговорите се въртят около цветя, дървета, плодове и едно-две жълтурчета, ако ти се яде мед. Само от жълтури мед няма да получиш, но прибави една пчела от "За пчелите и хората" и чайчето за зимата ще те зарежда само с беглишки спомени. Ако си достатъчно умел в танците и пъргав в движенията лесно ще си спечелиш цял буркан, а след това хич не му мисли, ами скачай на "Дръм Съркъла", където се вият хорà. Останат ли ти сили можеш да попееш народни песни или да заредиш отново с "Йога на смеха". В случай, че динамиката не ти допада и го раздаваш по-лежерно, арт йогата е тъкмо за теб, а падне ли булото на нощта, огньовете си плачат за кумбая с другарче.

В музикално отношение "Беглика Фест" залага на народно и етно, но не липсва и електронният елемент. По-очакваните изпълнения на Каба сцена бяха тези на Balkan Scientist, Enomalia, Second Face, Fokatelep, Sound Skaters, Bicikl, Offtakt и редица други. Целодневнo ембиънт (ambient) звучене се носеше от близкото дърво, където бе кацнала втората сцена – Chill Station, позната ни от едноименните чил партита в "Туинс" (Twins Club). От нея чуруликаха DJ Neolithicvox, DJ Dancing Аngel, DJ Invoke, DJ Rosen Pavlov, DJ Olaija, DJ Zarevo, DJ Therapist, DJ Aurorax, DJ Kenan, Sofia Dub Club, Balkan Sinergy, DJ Stak, TeethOf Divine и Макростанция.

Знаем, че нощем господства огънят, а той се подчинява само на хората, които горят заедно с него. В съботната вечер артистите от Beglika Circus Crew (Cumbo Circus, BMST, Nibrai Dance In The Sky) сътвориха невероятно огнено шоу, показвайки завидни умения при въртенето на огнени пойове, възкачени на два тотема с височина около 5 метра, а преди това участваха в представление с родители и деца, представяйки и изящна въздушна акробатика.

Тук всичко е посвоему магично и пленително – от разговорите край огъня, до сладкото примлясване на водата, галеща бреговете на язовира. Макар да искаме, а ние искаме, няма как да ти опишем цялата емоционална рамка на Беглика, защото тя трябва да се почувства. Колкото и хубави думи да се изпишат, те ще са немощни пред общия организъм на хората, събрали се за единение с гората, огъня, водата, вятъра и слънцето. Повсеместен синкретизъм, върховна експресия и чар – това е Беглика. На места тишината е толкова дълбока, че изречеш ли нещо, то просто потъва в пространството. А след като гласът ти е част от теб и ти си част от него, самият ти прегръщаш тъмнината и потъваш...

В онова небе!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички