80 години от рождението на великата Нина Симон отбелязваме днес


80 години от рождението на великата Нина Симон отбелязваме днес

3806

80 години от рождението на великата певица и активистка за граждански права Нина Симон (Nina Simone) се навършват днес.

По повод юбилея, Legacy Recordings (каталог департаментът на Sony Music Entertainment) почита живота и музикалното наследство на Върховната жрица на соула, както беше наричана от публиката, обявявайки я за артист на февруари.

Нина Симон е сред емблематичните имена в джаз, блус, ритъм-ен-блус и соул музиката. Тя беше и един от най-ярките активисти на Движението за граждански права в САЩСимон отстоявяше правото за лична свобода, равенство и достойнство до края на живота и кариерата си. Тя никога не се отказа да казва истината чрез своята музика – независимо дали отправяше политически, социални или дълбоко лични послания с нея.

Талантът и гражданската активност на вокалистката я превърнаха в една от най-влиятелните фигури на 20 век: неповторима като вокален израз, с виртуозна техника зад пианото и хипнотизиращо присъствие на сцената. Певица, композитор, аранжьор и пианист, тя плуваше свободно във водите на класиката, блуса, джаза, поп, фолк, госпъл и ар-ен-би музиката.

Нина Симон започва кариерата си през 1958 със запис на песента "I Loves You, Porgy" от "Порги и Бес" от Джордж и Ира Гершуин. С него тя дебютира в американския чарт за сингли. Следват повече от 40 албума (в различни стилове - джаз, госпъл, блус, ар-ен-би идори поп) до смъртта й на 21 април 2003.

От каталога на Legacy Recordings всички почитатели на неповторимата изпълнителка могат да намерят следните специални издания: "Nina Simone - The Complete RCA Album Collection"; "To Be Free: The Nina Simone Story" (четворен сет включващ 3CD + 1DVD); "The Essential Nina Simone"; "Playlist: The Very Best Оf Nina Simonе" и "Nina Simone - Love Songs", колекция с най-романтичните и чувствени песни от певицата.

През 2008 чрез Legacy Recordings излезе юбилейното издание "To Be Free: The Nina Simone Story", луксозен бокс сет от 3CD + DVD, който събира голяма част от най-популярния и обичан репертоар на певицата. В проекта са 51 песни, включително 8 неиздавани до момента песни, както и селекция от звукозаписната кариера на покойната дива за периода 1957–1993 и работата й за лейбълите Bethlehem, Colpix, Philips, RCA, CTI и Elektra. В допълнение DVD-то съдъра 23-минутен документален материал с 9 концертни изпълнения.

"Нина Симон е една от най-забележителните изпълнителки в американската популярна музика" – пише Ед Уорд в увода към изданието "To Be Free: The Nina Simone Story". "Част от хората, дошли да чуят изпълнението й на "I Loves You, Porgy", били шокирани от гледката на тази разгневена афро-американска жена на сцената заради расизма в собствената й страна. Не че това е било от особено значение за нея. Нина вече е била наясно, че работата на артиста е да казва истината, дори когато тази истина наранява... Разбира се, заради тази нейна позиция, понася редица удари, но никога не се отказва от принципите си. Те са част от нейната природа, част от музиката, която умът и душата й създават. Затова Нина Симон и нейните песни ще продължават да живеят, за разлика от постепенното избледняване на някои нейни съвременници", убеден е авторът.

"Мисля, че тя беше най-великата изпълнителка на 20 век", казва Елтън Джон.

"Винаги съм обожавала страстта в гласа й. Тя ме е вдъхновявала като композитор, музикант, певица и жена", не крие Алиша Кийс.

"Влиянието на Нина Симон върху джаз музиката и културата е монументално. Няма друга личност като нея", признава пристрастията си Бони Райт.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички