Балкански джаз възпява легендарната формация Оптимистите


Балкански джаз възпява легендарната формация Оптимистите

4480

Историята на легендарната българска джаз формация Оптимистите е в основата на филма на Джаки Комфорти (Jacky Comforty) - "Балкански джаз".

75-минутната документална лента ще бъде показана в Дома на киното от 20.30 ч. на 2 април в афиша на 17-то издание на Международния София Филм Фест.

Зрителите ще научат за родните джазмени от звездата в групата – Нико Нисимов, брат му Хари, друг член на групата  – Давид Ескин, приятеля от гимназията Емко Марголис, Антон Кирилов, който спасява живота на Нико, и още неколцина свидетели на събитията от онези години.

След "Оптимистите", това е вторият от поредица документални филми на Комфорти, отразяващи различни теми от живота на евреите в България и отношенията между няколко поколения в Израел и България през 20-и век и по-специално през Втората световна война.

"Балкански джаз" се фокусира върху камерна история. Това е филм–упражнение по краткост. В него е подбрана информация от 500 часа видеоархив по темата, 10 часа архивни кадри и 10 000 снимки. Участниците във филма отричат връзката между частното и общото, между личната и обществената история и именно чрез това отрицание осъществяват контакта с реалността.

Освен режисьор, Комфорти е и сценарист и продуцент на проекта, оператори са Иван Варимезов, Йоав Бен Давид и Джаки Комфорти.

Музика - Стюарт Розенберг и Оптимистите.
 
С участието на Нико Нисимов, Хари Нисимов, Давид Ескин, Емко Марголис, Антон Кирилов.

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички