Категория Джаз: маестро Ангел Заберски с нов албум


Категория Джаз: маестро Ангел Заберски с нов албум

4444

Световната премиера на албума "Reflections" ("Отражения") на Ангел Заберски трио предстои в Пловдив.

На 10 април от 19.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив за първи път пред публика Ангел Заберски-син (пиано), Борис Таслев (контрабас) и Стоян Янкулов (ударни) ще представят композициите от най-новия проект на формацията. Музиката в него е изцяло авторска – пиесите са написани от Ангел Заберски.  

"Това не е точно джаз, а приложна музика. В нея има елементи от джаза, от филмовата, дори от класическата музика. Две от пиесите са с лека фолклорна насоченост, нямат общо с автентичния български форклор, но напомнят звученето му", коментира Ангел Заберски. "Единственият джазов стандарт в албума е по мой аранжимент", допълва той.

Ангел Заберски е сред най-активните джазови музиканти в страната. Напоследък работи предимно с големи формации, затова записването на "Отражения" самият той определя като завръщане към корените, към началото на неговата кариера, която е започнал именно с формат трио. "С Борис Таслев и Стоян Янкулов е удоволствие да се работи. Те откликват адекватно на идеите ми, допълваме се прекрасно и в музикален план нещата се получават много бързо", обяснява пианистът.

В момента албумът "Reflections" се миксира. Заберски се надява до срещата с публиката на "Камерна сцена Пловдив" дисковете да са готови.

Ангел Заберски-син е пианист, музикален аранжор и композитор на джазова и класическа музика. Син е на композитора и музикален педагог, покойния вече проф. Ангел Заберски. През 1996 завършва Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в класа по композиция на Димитър Тъпков. От 1996 до 2000 работи като аранжор за Биг бенда на Българското национално радио. През 1998 основава собствено джаз трио, а през 2000 — джаз октет, в който се изявява като диригент и композитор. През същата година започва да преподава импровизация в Нов български университет. Концертира като пианист в Германия, Гърция, Испания, САЩ, Франция, Швеция. През 2002 е удостоен с наградата "Кристална лира" в категория "Джаз".

Добилият международна популярност (в т.ч. от участията си в конкурса "Евровизия") Стоян Янкулов-Стунджи е сред най-талантливите джазови барабанисти у нас. Свирил е с Биг бенда на БНР. Партнира в проекти на Боби Макферин, Корнел Хорват, Енвер Измаилов. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателя остава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.

Майсторът на ниските честоти Борис Таслев е роден през 1979. На шестгодишна възраст започва да изучава класическа китара. Завършва музикално училище през 1997, а през 2002  - НМА "П. Владигеров". Свири с оркестъра на музикалния театър "Ст. Македонски" от началото на 2002. Работи с триото на китариста Пламен Петров, с етно-фюжън формациите Канопус, Икадем, Брейнсторм, група Латинопартизани, в салса и тимба групите Манго Дуенде, Тумбаито, Ире. Участва в проекта на Борислав ПетровДжазаница, в Димитър Льолев октет , в Биг бенд Брас асоциация. Партнира в концерти на Васил Петров, Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и други. Има множество изяви на фестивали в България, Франция, Румъния, Австрия, Турция, Италия, Германия, Белгия, както и в предавания на БНТ, БНР, Нова телевизия.

Концертът се осъществява с подкрепата на фирма "Дерони" и община Пловдив–кандидат за Европейска столица на културата 2019.

Ангел Заберски строява Брас асоциация (на снимката)  отново в софийския клуб Студио 5 от 22.30 ч. на 5 април, петък, срещу вход от 15 лв. 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички