Джаз и етно ритми с Джазта-праста в НДК


Джаз и етно ритми с Джазта-праста в НДК

3967

Един от авторите на музиката към телевизионния филм "Хъшове" – виртуозният акордеонист Мартин Любенов, ще изнесе концерт в София.

Събитието - в рамките на Салона на изкуствата, е в зала 3 на НДК от 20.00 ч. на 30 май.

Музикантът ще се представи с триото Джазта-праста. В репертоара са авторски произведения, изпълнявани съвместно от музиканти от различни етноси и националности.

Проектът без световен аналог обединява музика и ритми от цял свят – от танго и салса, през шансони и арабски мотиви до различни балкански стилове и дори рап.

Принципът и философията на тяхното съчетаване е джазът, по думите на самия Мартин, който е от ромски произход и живее във Виена. Според него музиката може да е едно от най-силните средства за интеграция на различни етнически и социални групи в съвременното общество.

На концерта в НДК заедно с Любенов на сцената ще излязат и Ангел Демирев - китара, както и Михаил Иванов – контрабас.

Събитието е част от Салон на изкуствата 2013, чиито продуцент е НДК. Мартин Любенов учи акордеон при един от най-добрите педагози в БългарияАнгел Вангелов.

От 2000 става част от виенската група Чушенкапеле и се установява във Виена. Носител е на много награди – австрийската награда за уърлд мюзик през 2005, френската награда за джаз инструменталист "Гюс Визьор" през 2006.

В България работи за филма "Мисия Лондон" на режисьора Димитър Митовски и други.

Дядо му е бил тромпетист в придворния оркестър на цар Борис III, а баща му - барабанист от групата на Ибро Лолов, единствения по времето на социализма субсидиран от държавата цигански бенд.

Свири на на акордеони с марка "Скандали", който по думите му е "Страдивари" на акордеоните. Билети за концерта - в Билетен център на НДК и в мрежата на Еventim.

Салонът на изкуствата е част от календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на София за eвропейска столица на културата през 2019.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички