Харизматичната Пина Бауш в Дома на киното


Харизматичната Пина Бауш  в Дома на киното

3847

Международният София Филм Фест и Домът на киното ще участват със специална програма в "Нощта на театрите" – творчеството на Пина Бауш.

Инициативата е реализирана за първи път в града в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019.

Почитателите на танцовия театър ще имат възможност да се срещнат с изкуството на един от най-важните хореографи на нашето съвремие – Пина Бауш, основател и артистичен директор на Tanztheater Wupertal Pina Bausch от 1973.  Уникалните ú творения променят езика на танца и предлагат несравнимо с нищо друго визуално преживяване. Десетки от най-важните фигури в съвременното танцово и изпълнителско изкуство определят Пина като един от най-влиятелните хореографи на всички времена.

Зрителите, които желаят да започнат съботния ден - 14 септември, със запечатан на филмова лента танц, могат да изберат прожекцията на "Пина" на Вим Вендерс с начален час 15.00. Както MySound.bg вече писа, това е първият пълнометражен документален филм, посветен на тацувалното изкуство, заснет във формат 3D.

„Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш" – споделя Вендерс. "Когато я гледах за пръв път преди 25 години, бях завладян и дълбоко развълнуван от танците ú. Започнах да разбирам човешкото движение, жестове и чувства по съвсем нов начин. Работих с Пина Бауш и танцьорите ú в тясно сътрудничество, за да мога да покажа на екрана именно тази магия. Форматът 3D ни дава възможност да поставим зрителите върху сцената, в центъра на събитията", допълна знаменитият режисьор.

С начален час 17.00 и благодарение на съдействието на Гьоте-институт в София зрителите ще могат да видят "Кафе Мюлер" – 55-минутен документален филм от 1985 с участието на Малу Айраудо, Пина Бауш (кадър на снимката), Ян Нинарик, Доминик Марси, Незарет Панадеро и Жан Лоран Саспорте. Режисьори са Пина Бауш и Петер Шефер.  

Непосредствено след него ще бъде представен и балетът „Пролетно тайнство” по музика на Игор Стравински – 36-минутна среща с творчеството на Пина Бауш от 1976, като режисьори на късометражния филм са Пина Бауш и Пит Вайрих, а в действието влиза цялата танцова трупа на театър „Вупертал”.

В 19.00 часа зрителите ще могат да видят отново документалната триизмерна творба на Вим Вендерс "Пина".

В 21.00 часа, отново благодарение на съдействието на Гьоте-институт, ще започне прожекцията на още един любопитен 55-минутен документален филм от 2008 -„Фолкванг среща Африка” (Folkwang Meets Africa). Разказът на режисьорите Улрих Шолц и Хайде Мари Хертел е за артистичния директор на танцовите студиа Фолкванг, Хенриета Хорн, която до 2008 ръководи съвместно с Пина Бауш Folkwang Tanzstudiо. През 2006 година тя създава интригуващ спектакъл за танцовия фестивал в столицата на Камерун, Яунде.

Домът на киното има възможност да бъде специална сцена за театъра на танца в "Нощта на театрите" на 14 септември.

Не пропускайте срещите с уникалното творчество на Пина Бауш!

Програмата на Дома на киното в Нощта на театрите:

15.00 ч. - "Пина 3D", режисьор Вим Вендерс, цена на билета - 10 лв.
17.00 ч. - "Кафе Мюлер"/ "Пролетно тайнство", цена на билета - 4/3 лв.
19.00 ч. - "Пина 3D", режисьор Вим Вендерс, цена на билета - 10 лв.
21.00 ч. - "Фолкванг среща Африка"/ "Пролетно тайнство", цена на билета - 4/3 лв.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички