Submotion Orchestra: Широко затворени очи, превъзходно с есента


Submotion Orchestra: Широко затворени очи, превъзходно с есента

4023

За първи път чухме Submotion Orchestra в някакъв чат.

Тогава едно парче ни бе пратено с удивителен знак и предизвика у нас толкова силна емоция, че го споделихме с всички приятели. Последваха второ, трето, четвърто, които постепенно допълваха зародилото се впечатление за една качествена нова група, притежаваща усет към хубавата музика. Цялата зарибявка продължи с първия албум на седмината от Лийдс - "Finest Hour" (2011), продукт на своеобразен микс от джаз, соул, дъбстеп и електроника, а вокалистката Руби Ууд (нежната половина от формацията) обединява всичко това, придавайки на композициите онази ефирност, открояваща ги от наложените норми в съвременната EDM. След появата и на "Fragments" (2012) миналия октомври окончателно наострихме уши към SubMo и музиката им.

В работата по своите проекти те намират тласък в джаза. Срещаме го в бекграунда на всеки един от тях като освновна двигателна сила, която чертае музикалната рамка на творчеството им. Вдъхновението ги грабва още от вратата на студиото. Един ден я отварят и тя ги посреща със скърцане, което за нетренирано ухо би изглеждало незначително, но нашите хора решават да го използват като семпъл (sample), който да включат в свои композиции. Придържайки се към бас линиите на дъбстеп звученето, екипът не допуска употребата им да засенчва мекия вокал на Руби, който огласи клуб Mixtape 5 с неподражаема чувственост в нощта срещу 5 октомври.

Още при първото изпълнение от музикантите заструява магия. Тромпетът повежда акустично, следван от пиано и разчупен бийт, подплътени с умерен бас и барабани.

Дим.

И в притихналата светлина, сред множество аплаузи, излиза Руби Ууд – такава, каквато сме я чакали близо две години. Пее парчетата без нотка колебание сякаш слушаш студийната версия, а между тях дава възможност и на останалите от формацията да бъдат огряни от светлината на прожекторите. Съзвучието между музикантите е непоколебимо, а смисловият заряд на текстовете те кара да затвориш очи и същевременно буди у теб онези истински чувства, които не срещат израз навън. "Hymn For Him", "Sunshine", "Thinking" са само част от фееричното вариете на алената лейди.

Унес.

Тези хора са от нашата жилка - усещат музиката, прегръщат я, затварят очи и я създават. Руби мълви песните с точност и хармония, присъщи на швейцарски часовник, но времето е спряло. "Finest Hour", "All Yours", "It’s Not Me, It’s You" будят усещане, че си в картина на Салвадор Дали... и се топиш. Не е изненада, че Submotion се нареждат сред едни от най-известние имена в това направление. Характерът на тяхната музика взаимства от стилистичните линии на формации като Cinematic Orchestra и Massive Attack. Тя носи сянката на сладка есенна меланхолия, но също така успява да ощастливи слушателя, докосвайки вътрешните струни на скритата му душевност с лиричния си дух.

Допир.

Вярваме, че с изпълнението на последните няколко парчета бандата плени всеки един от посетителите пред сцената. "Perfection" и най-вече "Always" приехме като едно от многото откровения, с които Руби и компания се обърнаха към българската публика в петъчната нощ.

Подетата от гостите градация на песните към по-енергични пиеси умело направи преход и в подготвения диджей-сет от Ruckspin. Даваме един рефреш, за да ти кажем няколко думи и за него. Композитор. Ключова фигура в SubMo, той движи нещата откъм продуцентската им страна и държи поводите като саунд инженер при лайв изпълненията на бандата. Негови проекти са още Author и Cymatic, а, за да бъде пълна експресивната вариация, топлите мелодии отстъпват място и на по-дълбок бас с насечен бийт.

Поглеждайки назад, от 2009 творческото израстване на Submotion Orchestra бележи завидни нива. Имайки предвид скромното начало, вероятно никой от седмината не си е и помислял, че само за четири години съставът ще добие популярност, която да го изведе до сцените на едни от най-големите европейски фестивали. "Най-напред започнахме, пеейки всеки понеделник в Лийдс. В замяна получавахме храна и напитки", спомня си Руби в едно интервю. " Правехме джемове и хората се забавляваха. Не беше нищо сериозно. Именно това обаче ни изгради като формация, позволявайки ни да разберем къде да положим повече усилия и върху какво е необходимо да работим следващия път".

В момента SubMo подготвят издаването на своя трети албум "1968", който се очаква да излезе през ноември. Той ще бъде придружен и с европейско турне, на което ще бъде представен пред широката публика.

За участието на Submotion Orchestra у нас можеш да отправиш благодарности към клуб Mixtape 5 и Horizon Festival, които се погрижиха събитието да стане реалност, както и да удариш една петичка на 1000 Names, Tekniq и Tommy Gun от True Badness за проявената инициатива.

А сега и ние ще поставим един удивителен знак.

Ето го.

!

Още на:

https://www.facebook.com/submotionorchestra
https://www.facebook.com/horizonfestivalHQ
https://www.facebook.com/mixtape5

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички