Мелодия и агресия с Atrocity


Мелодия и агресия с Atrocity

3968

Последната неделя на месеца си има "лозунг" и той гласи: Symphonies Of The Night World Tour 2013.

Ами, да- кръстихме вечерта на 27 октомври на турнето на Atrocity и Leave’s Eyes, което минава и през София, а иначе то носи името на новия албум на втората банда.

Още изморен от втората – съботна вечер на Gothic Fest 2013, който приключи с Irfan в 3.13 ч. в неделята, Mixtape 5 приема гости за втория концерт на двете банди у нас и първи за София, след гостуването им в Каварна през 2010.
Като домакини се включваме с местната банда Wartime. Издаденият миналата година диск "Solar Messiah" отново ще е във фокуса на тяхното шоу. Добре оборудвани с маркови инструменти и без да се оплакват от липса на репетиционна или пък време за бандата, - така типични за родната сцена, момчетата са съвсем готови да потвърдят, че са заслужили поканата да подгряват за чужденците от такава класа.  Знаете как е, докато първата банда свири, тълпата се точи на входа на клуба, звукът бяга на места и трудно се концентрираш в това, което се случва на сцената. Така или иначе, шумна агитка окуражава прогресарите и събитието потръгва.

Времето на Atrocity за смучене на бири отвън изтича и процентът на разсейването в приказки е значително снижен. Не че ще мерим дължината на косата на фронтмена и съпруг на Liv - Alex Krull, но някак естествено правим крачки напред по-близо до сцената. Класика!

Как ли ще стоят Atrocity този път, след като на феста в Каварна откровено искаха просто да ни забавляват с изпълнения на дискажи от 80-те от албума "Werk 80 " (1997) и неговата втора част от 2008. Е, тогава беше почти 1.30 ч., когато им дойде ред, доколкото помня, така че трябваше да ни разсънват, а и фестивалните сетове по принцип се различават от тези за клубни концерти. Любопитно е, защото през годините Atrocity пробваха какво ли не - готик, дет метъл, индъстриъл, кавъри на диско и синтпоп хитове, че дори и леко етно ориентирани композиции като "Calling The Rain". Каквото и да правеха, винаги имаше простички танцувални хватки. Може би именно заради тази им склонност да експериментират с хеви метъла по този начин ги държа настрана от много фенове и дефакто им докара не аплодисменти за оригиналност, а недоумяващи физиономии от по-консервативните метъли.

Към днешната дата обаче имаме нов етап в историята на немската група. В дискографията й е добавен определено най- сериозният албум, излязъл тази година - "Okkult". Аз лично не разбирам сега пък защо им трябва да пробват и от блек метъл привкуса, но е факт, че са се справили добре и това се оценява от аудиторията. Atrocity никога не успяха да станат особено популярна банда, въпреки дългата им история, започнала през 1985, и нейното завидно творческо досие с участия на големи фестивали, на някои от които предлагаха и визулани удоволствия като еротични танци на сцената на полуголи мацки професионалистки.

Но то женската плътска сила присъства при Atrocity от време оно, а и в последния е на почетно място на обложката с цицореста голишава кака, около която се увиват змии. Няма да минат без мацки и сега. По някое време Алекс приканва момичетата в публиката да излязат на сцената до него. Посочва две и ето ти шум в залата. "Тя, жена ми, ме следва неотлъчно навсякъде, така че няма проблем", подмята със шегаджийски тон. Ама се съмнявам да не му трепва под  лъжичката от близостта с двете прекрасни дами, които дръпва горе до себе си. Но как да не си образцов съпруг при такава жена като Лив?

Събирането като двойка в живота, както и сътрудничеството в професионален план на Liv Kristin и Alex Krull без никакво съмнение помогна за съживяване на кариерата и на двамата. Допълват се чудесно и присъствието и на единия, и на другия съответно на - Liv в Atrocity, и на Alex - в Leave’s Eyеs, донесе само плюсове за двете групи като цяло. И ето че пътуват заедно на съвместни турнета, където е едната банда, там е и другата, все пак едни и същи лица свирят в двете… Atrocity са: Alexander Krull – вокали, Thorsten Bauer – китари, Sander Van der Мeer – китари и… Ами, съставът не е пълен, няма басист. JB van der Wal отсъства и това е някак странно, но каквото – такова. Липсата ще е същата и при Leave’s Eyes, тъй като музикантите и във втората формация на семейство Krull са абсолютно същите. Изключение прави само барабанистът Felix Born (Leave’s Eyes) и Joris Nijenhuis (Atrocity)…

И така, тази вечер гледаме едни различни Atrocity - със стегнат саунд и метъл сет. То се знае- наблягат на "Okkult", но залагат и стари "капани". Влизат с взлом с отварящото парче от албума "Pandaemonium". Егаси колко мощно звучи на живо. Има прогрес и чисто имиджово. Специалният арт атрибут към микрофона на Алекс повтаря елементи от шрифта на заглавието на албума. Има повече тежест не само в музиката, но и в начина, по който стои бандата. "Haunted Вy Demons" минава между другото, после е изненадата "Fatal Step" от най-дет-ските години на бандата, демек обратно към 1990 и албума  "Hallucinations"… Следва песен пак от новия диск - "March Оf Тhe Undying", за да отскочим отново назад към 90-те с "Willenskraft" (1996), от който е тракът "Blood Stained Prophecy". Че песните са подбрани за по-тежък сет, е ясно отдавна. Ако има един въпрос към публиката, който вълнува музикантите сега, той е как й се струва новия материал. Получават го - песните от актуалния диск се приемат добре. Хедбенгът и на следващата "окултна" композиция, "Satan's Braut", също го показва. Какъв по-добър момент да забият и "Death Вy Metal" от последния албум? Давай, удряй! Готови сме и за по-леката вампирска "Blut", но не и за края. Той обаче идва, няма как. Точката е сложена с "Reich Оf Phenomena" ("Atlantis" (2004) по време на която Liv се появява на сцената, за да изпълнени женските вокални партии… После гостите изчезват. Споко, след малко тези същите юнаци ще се метнат обратно на сцената…

Е, покуфяхме и поскачахме качествено, а сега ще почакаме малко, готови да бъдем запратени право към нещо различно, към "Hell To The Heavens" с Leaves’ Eyes… Дланите ни се потят и пружинираме на място, втренчени към сцената…

"Къде е Лив?", сигурно се пита и колегата по перо Крис Диловски, както и още 200 души.

Къде е Лив?

Снимки - в секцията "Галерия". 

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички