Модерното изкуство и епохата на Ренесанса в електронен ритъм


Модерното изкуство и епохата на Ренесанса в електронен ритъм

4076

…Малката музикална кутия леко се открехва и от нея политат ориенталски мотиви, носени от струите на електронни водопади, чуваме ангелски гласове, пеещи за любов и светлина, меланхоличен даун темпо бийт, величествен звук от концертен роял, прашинки синтезаторен звук, индийски ударни инструменти, мощна бас линия, и сякаш искри започват да прехвърчат в мрака над черната вода…  

Bill Leeb от канадската група за електронна музика Delerium, популярен и като член на Skinny Puppy и Front Line Assembly, има продадени общо над 3 милиона диска, от които 1 милион са с изданията на Delerium.
 
Формацията съществува от 1987 и е добре позната с широкия обхват на използвани стилове в електронната музика, най-вече с мрачния и ефирен ембиънт транс, с впечатляващите индустриални звукови картини, но и с прочувствена електронна поп музика. Най-големият й хит всъщност е композицията "Silence" (2000), която става култова за стила транс, белязана от участието на певицата Sarah McLachlan.     

Затова публиката очаква над 6 години появата на поредния експеримент на Delerium в търсенията на нови територии – "Music Box Upera", или "Опера в музикална кутия", който се очертава едновременно любопитен, заплетен и увлекателен.  

"Музикалната индустрия се промени съществено" – казва Bill Leeb – "Ние сме на пазара повече от 25 години и имаме внушителен каталог. Не зная дали е добре непрекъснато да пускаш на всеки две години нещо ново и различно, защото вдъхновението, времевият ресурс и наличните музиканти, включително певци, ни създават понякога непреодолими ограничения. Така или иначе всичко се случва по някаква причина, но аз никога не бях планирал да направя "Опера в музикална кутия" по този начин. Всички сили на вселената обаче се задействаха и ми помогнаха да събера най-доброто възможно за неговата подготовка и това стана ново начало за Delerium. Включихме различни певци и по този начин песните се превърнаха в акцент за албума с определено електронно звучене, по-ефирно, но и по-земно. Подготовката на материала започнах у дома. Свиря акорди на пианото и други клавишни инструменти докато ме осени някоя добра идея и я записвам. Горе-долу така работи и Armin Van Buren, с когото сме партньори отдавна. Rhys Fubler след това подхваща идеите ни и ги превръща в композиции и песни с целия арсенал от аранжименти, инструментариум и хармония за гласовете. После заедно ги смесваме и пускаме производствения процес в ход, но често се връщаме и преправяме нещата, това обикновено няма край", не крие Leeb.
 
"Що се отнася до източниците за вдъхновение, понякога това са игралните филми, но по-силно впечатление ми правят музеите за изобразително изкуство и художествените галерии – няма град, където да съм бил и да не съм посетил местните музеи и галерии, обожавам модерното изкуство и епохата на Ренесанса, това наистина ме вдъхновява", допълва музикантът.
    
Албумът "Music Box Opera" (2012), записан с участието на Steff Lang, Nadina, Michel Logen, Jael, Kristy Thrisk, Leona Naess, Anna-Lyne Williams и Azure Ray, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР, в събота, 9 ноември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички