Кралят на тромбона Джигс Уигам с първи концерт в България


Кралят на тромбона Джигс Уигам с първи концерт в България

4632

Световнопризнатият американски тромбонист Джигс Уигам пристига в България по покана на Брас Асоциация и фондация "Америка за България", за да открие третото издание на фестивала Brazzobrazzie.

Събитието, посветено на красотата и богатството на духовата музика, ще се проведе в Sofia Live Club на 7 и 8 март с приятелската подкрепа на Bushmills.

В програмата на фиестата са и концерти на латино стихиите от De Fuego Orchestra, на етно-джаз изкушението RomaNeno Project и на експлозивната смес от джаз, фънк и свободен полет към неизвестното Metaфormoза. Както MySound.bg вече анонсира, жизнерадостният духов оркестър Brazz ViliDJ също ще се изяви, представяйки  горещия си дебютен албум "Blow Your Brainzz Out". Богатата музикална палитра в комбинация с автентичния Bushmills вкус и приятелската атмосфера обещава истински меломански празник за сетивата.

Джигс Уигам ще запише и първото си участие пред българска публика с музикантите от Биг Бенд Брас Асоциация след 21.00 ч. на 7 март. За концерта в София този интуитивен и много емоционален музикант е подготвил авторска програма от композиции за биг бенд, както и негови аранжименти на джаз стандарти. За програмата проф. Уигам казва, че "ще достави радост както на музикантите, така и на публиката".

Роден през 1943 в Кливлънд, Охайо, Джигс Уигам е тромбонист, композитор, аранжор, диригент, преподавател. За пръв привлича вниманието на публиката и на критиката, когато е едва на 17 години, а вече е първи и соло тромбон в оркестъра на Глен Милър (Glenn Miller). Две години по-късно е първи и соло тромбон в бенда на големия новатор в музиката Стан Кентън (Stan Kenton). Следва година в Ню Йорк, а през 1965 - когато е на 22 години, става водещ солист на Kurt Edelhagen Jazz Orchestra в West German Broadcasting Company в Кьолн, Германия. От 1984 до 1986 е ръководител на Швейцарския радио оркестър (RadioDRS). Главен диригент и художествен ръководител на Берлинския радио оркестър (RIAS Big Band Berlin) от 1995 до 2000.

Титулован професор и ръководител на Джаз катедрата в Кьолнския музикален университет, ръководител на катедрата за джаз и популярна музика в колежа Hanns Eisler в Берлин и гостуващ професор в Gildhall School Оf Music Аnd Drama в Лондон, днес професор Уигам живее между Бон, Лондон и Кейп Код. Всъщност е почти винаги на път към следващото участие.

Наред с многобройните си ангажименти като солиращ тромбонист и преподавател, той ръководи и няколко оркестъра  - диригент на BBC Big Band (Великобритания), артистичен директор на Berlin Jazz Orchestra, музикален директор на LaJJOB (Brandenburger Youth Jazz Orchestra) и артистичен директор на BUJAZZO (German National Youth Jazz Orchestra). Джигс Уигам е президент на Международната тромбонова асоциация.

Списъкът на артистите, с които е свирил и/или записвал през продължаващата повече от 50 години впечатляваща история с музиката, е безкраен. В него са имената на Пати Остин, Каунт Бейси, Тони Бенет, Ди Ди Бриджуотър, Майкъл Бубле, Рей Чарлс, Бил Евънс, Елла Фицджералд, Джуди Гарланд, Стан Гец, Аструд Жилберто, Дизи Гилеспи, Куинси Джоунс, Крис Потър, Хелън Шапиро, Дона Съмър, Сара Вон, Уайклиф Гордън.

Билети за Brazzobrazzie 2014 - 25 лева за една вечер и 40 лв. за фестивален пропуски, могат да бъдат закупени в мрежите на "Тикетпортал" и "Тикетплюс", както и на касата на "Тикетпортал" в Билетен център на НДК, и на място в Sofia Live Club в дните на събитието.

Всичко за фестивала - на:
www.brazzobrazzie.com.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички