Банско Джаз Фест става на 17 години: Долче Вита


Банско Джаз Фест става на 17 години: Долче Вита

4612

Няма нищо по-хубаво от това да помислим за лятото още от април, особено ако навън вали сняг.

А доколкото плановете могат да се променят, едно е сигурно – за нищо на света не бихме пропуснали 17-тото издание на Банско Джаз Фест.

За пореден път организаторите на събитието са подготвили цветен афиш с изпълнители от близки и далечни страни, световнопризнати имена и горещи джазови ритми, които ще утолят меломанската ни жажда в прекрасния планински град. Както обикновено между 8 и 13 август.

Събитието - по традиция, ще бъде открито от български артист. Този път честта се пада на  Камелия Тодорова, акомпанирана от Брас Асосиейшън комбо. Втора на сцената ще застане Жесант от Ню Йорк, съчетавайки фънки джаз с латино и афро ритми.

Присъстващите ще видят новия проект на един от най-актуалнтите български диджеи - Илин Гривишки (DJ Илко) и Майкъл Флеминг, нашумели от участието си в групата Tri O Five. Новият им проект Магнетик обещава изненада за феновете в Банско.

Основната фигура по време във втората вечер е Чайна Моузес. Дъщерята на Ди Ди Бриджуотър се слави с глас, който мнозина определят за по-звучен дори от този на именитата й майка. На сцената с нея ще излезе и пианистът Рафаел Лемоние да представят албума "Crazy Blues", в който американката прави трибют на най-големите диви в джаза и блуса като Нина Симон, Ета Джеймс, Дона Съмър и други.

На 10 август Стефка Оникян ще покаже на публиката бъдещето на българския джаз в лицето на своите ученици от Музикалната академия.

Тази година организаторите са решили да подпомогнат развитието на българските музикални таланти със специално събитие в хотел St. George Рalace. На изявата ще присъства международно жури начело със Луиджи Сидеро (известен и като член на Спагети Суинг), което ще отличи най-обещаващите изпълнители.

Италианецът Луиджи Сидеро пристига с друга формация, а именно - Долче Вита, и с вокалистката Росела Грацини.

За тези, които мислят да останат само за уикенда на фестивала, веднага казваме: ще бъде голям пропуск!

В понеделник в афиша е популярната нигерийска поетеса и певица Ийъока (Iyeoka), която завладя сърцата на феновете по целия свят - а и на родните меломани, с хита "Simply Falling" от последния си засега албум "Underground Sun". Екзотичната вокалистка е известна не само с магнетичния си глас и текстове, но и със своята поезия и активизъм. Тя участва в сборен албум на U2, като интерперитра прочутата песен на ирландците "Desire" през 2009.

Веднага след нея на сцената ще се появят любимите на публиката Джайв Ейсес, които направо подлудиха суинг манияците преди 3 години от същата тази сцена. Вечерта определено ще е подходяща за луди танци, така че не забравяйте удобните обувки.

Публиката ще се наслади на страстния бразилски ритъм на Таня Мария с Вива Бразил квартет. Знаменитата певица е за втори път в България. Музикалната й кариера започва от ранна детска възраст, записва дебютния си проект 20-годишна. 26 албума по-късно, тя ще се изяви на сцената в Банско, представяйки новия си диск "Canto", в който пее и свири на пиано, съповодена от звездния басист Еди Гомез.

Последната вечер на тазгодишния фест ще завърши както обикновено с фанфари.

Сред акцентите на 13 август е Хюбърт Табс - отново със своя бенд. Бившият вокалист на Tower Оf Power спечели сърцата на публиката миналия път, а сега идва за да затвърди любовта на българските ценители. За десерт: перкусионно шоу с участието на дивата Шийла И. Американката Шийла Ескондидо, която препълни зала 1 на НДК през 2007, е работила с артисти от ранга на Принс, Ринго Стар и Дженифър Лопез. Шийла (на снимката) е атракцията в ореола на финала на Банско Джаз Фест 2014.

"Ще бъде чудесно шоу", коментира организаторът д-р Емил Илиев. Той освен това е поканил и качествени улични музиканти, които да радват минувачите и да допълват празничната атмосфера. "Искаме джаз фестът да е разнообразен, шарен, интересен", каза още докторът на специална и топла среща с медиите, като подчерта, че за всички любители на джаза в Банско са подготвени още по-добри условия за почивка и според дългогодишните прогнози дъжд не се очаква в дните от 8 до 13 август.

Концертите са на площад "Никола Вапцаров" с начален час 19.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички