Пулсът на Новата Русия


Пулсът на Новата Русия

3776

Второто издание на фестивала за съвременно изкуство в София Дома Арт Фест, започва на 29 май.

Програмата е обособена в тематични модули, които предлагат широка палитра от инициативи и всеки може да избере акцент по свой вкус: изложби, събития, кино, образователна и детска програма.

Грандиозно парти New Electronic Music с най-обещаващите български диджеи и специални гости от Русия ще разтърси основите на Парк-хотел "Москва" на 30 май.  Млади диджеи и  продуценти ще учестят пулса на феновете в една нестандартна и неочаквана локация за нощен живот в София - партерния етаж и градина на обновения Парк-хотел "Москва". Логичен е изборът на локацията, който е в унисон с целта на фестивала - да вдъхва нов дух и атмосфера на привидно познати места и да ги преобразява до неузнаваемост, така давайки израз на новата мисия в управлението на хотела – да бъде равностоен участник в съвременния социален и културен живот в града ни.

Към диджеите 1000 NAMES, Stefak, Diamondz, Tekniq, stfnv, Vajarov & Paci за цвят и разкош ще се присъединят и дивата на световните арт биеналета от Русия - ексцентричната Саша Фролова с уникалния си пластичен пърформанс Aquaaerobika, както и Роман Ермаков с неоновите си "Живи скулптури". В приказна гора от танцуващи пластмасови хора-цветя и с визуален съпровод от гост VJ-я Владимир Каковкин, пристигнал за нас , директно от Москва, ще открием второто издание на фестивала, обясняват организаторите.

Партито, което се осъществява с подкрепата на Ballantine’s, е с вход свободен, началният час е 21.00.

Модул "Изложби" предлага на посетителите: "живи скулптури", обемни пластики, фотографии в дигитализирани емоции, графични портрети на 50 известни личности за отгатване, анти-консуматорски дизайн и още живопис, илюстрации, видео-арт и много други, разположени в галерийните пространства VIVACOM Art Hall, Руски културно-информационен център и подземна галерия "Мария Луиза 16".

В "Събития" може да се забавлявате със серия от перформативни изпълнения, сред които – ритуален танц около ротондата в подлеза на ЖП гара (UnderGara) от познатата като "руската Марина Абрамович" – артистът Елена Ковъйлина; 12-часов визуално-музикален сет на матраци; 3D проекция върху изпълнител; многоцветен аквааеробичен танц на сухо и много други, които ще бъдат представени на публиката от гостуващите руски артисти.

Като дългосрочен проект за алтернативна образователна система в сферата на изкуствата на фондация Дома Арт, модул "Образование" предлага голям брой професионално разработени работилници и лекции за специалисти и любители. Лекция "Изкуството на пърформанса" от нашумялата в световните арт-биеналета с изпълнението Aquaaerobika - Саша Фролова; лекция за аниматори - "От идеята до готовия проект", водена от номинирания с "Оскар" за най-добър късометражен филм за 2012 – Дмитрий Геллер, "Илюстрацията като хайку" и "На лов за идеи" от Виктор Меламед, бивш арт-директор на сп. Rolling Stone; "Видео арт", "Живи скулптури. Архитектурен костюм" и много други са сред заглавията, които ще бъдат изнесени от гост-артистите и професионални лектори на Дома 2014.

Четене на съвременна руска литература в парка зад Руската църква; кулинарен уъркшоп "Изчезващите руски храни", кино програма с класически и съвременни руски филми; кинопремиера и други са сред останалите акценти в програмата на Дома Арт Фест "Пулсът на Новата Русия".

По случай Деня на детето и тази година Дома посвещава цял уикенд на най-малките. Рисуване на матрьошки, правене на анимации и хартиени костюми предстои в РКИЦ (Руски културно-информационен център) на 31 май и 1 юни. Специалната програма от Културната Олимпиада в Сочи пристига в София с гост-артиста Роман Ермаков, който води в Сочи проекта "Клас на мира". Той пренася своята програма в София за детския уикенд: ще учи малките да правят хартиени маски и костюми.

Уикендът предлага на децата още:
-      Целодневни занимания с рисуване на матрьошки, настолни игри, песни и танци
-      Специална работилничка за правене на анимационни филмчета с ръководител Радост Нейкова
-      Прожекция на пластилинова анимация от режисьора Сергей Меринов, пристигнала специално за децата на Дома Арт Фест
-      както и прожекция на детската анимация "Ежко в тъмата", една от най-добрите анимации на всички времена
 
Запознайте се с пълната програма на http://www.domaartfest.com/332

Всички мероприятия от фестивала са с вход свободен, но някои изискват предварително записване. За актуалности, моля следете www.domaartfest.com.

Дома Арт Фест 2014 се провежда в партньорство с "Форум България – Русия" и с подкрепата на Столична община – събитие в полза на кандидатурата на София и ЮЗР за Европейска столица на културата, Руски културно-информационен център, Овергаз инк. АД, Българско школо, Парк- хотел "Москва", VIVACOM, Киа Моторс България и Еuropcar.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички