Пир на сетивата с Arkona в Mixtape 5. Славься, Русь!


Пир на сетивата с Arkona в Mixtape 5. Славься, Русь!

4511

Руснаците Arkona са за трети път в София.

С всяко следващо гостуване числеността на публиката на концертите им у нас расте. Паган/фолк бандата дръпна доста в последните 3-4 години и излезе от дълбокия ъндърграунд. С издаването на новия албум "Yav" ("Явь") логично последва и турне, на което проектът да бъде представен на живо.

Ето ги гостите в столицата  на 6 юни. Това не е обикновен ден - от мен да знаете. 6 юни е официален ден на SLAYEEEEEEER! А тази година се оказва ден на сватбата на нашите стари познайници Васил Върбанов и Даниела Филипова от Радио "Тангра Мега Рок". Големият купон по повода се провежда в Mixtape 5B Side (малката зала на клуба) в съседство на залата, в която е шоуто на Arkona и Shambless. Как да седи мирен човек в такава вечер и да не осъмне с ведра шумна компания? И, разбира се, кажете "честито" на специалната семейна двойка.

Наздраве!

Като че ли свикнахме да гледаме Arkona с Vrani Volosa за съпорт банда, но този път ще ги видим в компанията на Shambless. Още една добра възможност да промоутират новия си албум "Irke Ranefas", излязъл в самия край на миналата година. Схемата барабанистът да е и вокалист, която прилага бандата, не е много популярна. Павката, който от юноша бУеден се превърна в исполин, се справя добре и с двете функции. Очевидно, публиката е очарована, няма начин момчетата да слязат от сцената. И сетът им е удължен с 2-3 парчета от планираните в отговор на скандиранията на тълпата за още.

Същата тази тълпа, оказва се, може и да вика по-силно и готви "засада" и за гостите от Русия. Дори само лайн-чек-ът на Arkona бърза пали страстите и огънят ще може да бъде загасен само с друг, по-силен. Факелът за него носи Мария Аркипова,  или Маша "Scream", вокалистката на бандата. Микрофонът е точно като факел в ръцете на слабата жилава фронтдама. Погледът й е на горски човек, на вожд на племето, на хищник, дебнещ плячка. Настръхвам още на интрото от актуалния албум "Явь". По всичко личи, че това ще е един силен сет, който започва с "От сердца к небу" и "Гой, Роде, Гой!". Да ме прощават русофобите, но прославата на славяните братя с песни като тези има особено въздействие.

Забравете политиката, забравете всякакви внушения на държавно ниво, мислете за културата и пейте "Славься, Русь!", "Стенка на Стенку", "Память", "На страже новых лет"… Хората в публиката до един - до е-д-и-н, пеят - дума по д-у-ма. Такова нещо не се вижда често – пред сцената, отстрани по бара, на стълбите в клуба – всички са с вдигнати ръце, превъзбудени. И я как се движат само!

Наметнала неизменния си сценичен артикул - вълча кожа, Маша сякаш са я хванали бесовете и буквално буйства под прожекторите Не само сценичното й присъствие е за отличен, а и нейните вокални възможности – редува красиво чисто пеене и дълбоки ревове умело, сякаш не излизат от едно гърло. Гайди, флейти, тъпани, дайрета и народни костюми допълват изживяването и придават тежест на въздействието на музиката, в чиято идентичност и автентичност е силата на Arkona. Заради тях обичаме тази група много, ама много.

След час и нещо дивеене връщаме гостите на сцената за още един щур танц: "Купала и Кострома", докато сме набрали скорост от последното в обявения сет парче "Ярило". Ето така се пирува.

Маладцъй! Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички