Ричард Бона - кулминация в афиша на A to JazZ World 2014


Ричард Бона - кулминация в афиша на A to JazZ World 2014

4374

Един от най-големите джазмени на нашето време - Ричард Бона (Richard Bona), ще бъде хедлайнър в заключителната вечер (29 юни) на A to JazZ Festival.

Както MySound.bg вече обяви, единственият джаз фестивал на открито в столицата, който тази година е етноориентиран, ще посрещне гостите си в Южен парк 2, зад басейна Спартак в традиционния последен уикенд на юни (27-29 юни).

Звездата на тазгодишния джаз фест, номинираният за "Грами" Ричард Бона, е свирил и записвал с едни от най-сериозните американски артисти - Боби Макферин, Куинси Джоунс, Хърби Хенкок,Тито Пуенте, Джордж Бенсън, Чака Кан, Бранфорд Марсалис и Майк Стърн, в чийто звезден бенд се изяви в зала 1 на НДК през 2010. През 2002 година Бона е вокалист и перкусионист и на световноизвестната джаз формация на Пат Матини - група с три златни албума и над 20 награди "Грами".

Екзотичният камерунец ще представи пред българската публика своя афро-кубински проект Mandekan Cubano, който претворява разнородни етнически корени и древни традиции в изненадващо нови форми. Родните меломани ще станат част от вълнуващо музикално пътешествие, обединяващо африкански и южноамерикански ритми в зашеметяващ празник на звук, ритъм и страст.

Броени часове преди да излезе на сцената на A to JazZ Festival, гостът ще изнесе и едночасова лекция пред ученици и студенти в концертната зала на Националното музикално училище в София – от 11.00 ч. до 12.30 ч. на 29 юни. Той ще представи пред учениците и студентите своеобразна музикална лекция, наречена от самия него "Музикалната клиника на Бона". Звездата ще разкаже за своята кариера и музикални стилове, които майсторски преплита с джаз и традиционни африкански мотиви. Ще демонстрира и вокални техники – той пее предимно на родния си език, но и на английски. Музикантът ще разкрие също и любопитни факти от многото си колаборации през годините - с Боби Макферин, Джо Завинул, Джордж Бенсън и Чака Кан.

Ричард Бона има широко амплоа  - на певец, текстописец, басист, композитор, бенд лидер, музикален инженер, продуцент със собствено артистично виждане. Той е посрещан с огромен ентусиазъм като хедлайнър на най-големите джаз фестивали в света. Роден в Камерун, Бона получава музикалното си образование в Германия и Франция, където често се изявява в концертните зали. От 1995 музикантът се установява в Ню Йорк, изграждайки си репутация на един от най-добрите и виртуозни бас китаристи на планетата. Именно там той реализира успешни колаборации със световни джаз музиканти. По това време е и музикален директор на европейското турне на американската звезда Хари Белафонте.

През 1999 Ричард Бона стартира солова кариера и записва албума "Scenes From My Life". Към момента той е издал седем студийни и един концертен диск, като "Tiki" (1995) с участието на Джон Леджънд получава номинация "Грами" за най-добър съвременен уърлд мюзик албум.

Преди появата на Бона и Mandekan Cubano, сцената на A to JazZ Festival ще завладее цяла плеяда от брилянтни български музиканти: страстната фламенко група Banda Del Padre и родното етно джаз трио, обединяващо артистичните търсения на истински виртуози: акордеоноста Петър Ралчев, краля на перкусиите Стоян Янкулов – Стунджи и един от най-добрите ни изпълнители на китара и тамбура Ангел Димитров.

Както и през изминалите три издания наред с основната музикална сцена на A to JazZ Festival, гостите ще могат да се включат и в съпътстващи активности - джем сешъни след края на концертите в клуб Студио 5, детски уъркшопове и майсторски класове.

За актуални новини от A to JazZ World 2014 следете официалния сайт на феста www.atojazz.bg, както и страницата му във фейсбук.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички