На българските евъргрийни от 80-те в Борисовата градина


На българските евъргрийни от 80-те в Борисовата градина

4285

Третият концерт от поредицата "Българските евъргрийни" ще озвучи с песни от 80-те столичната Борисова градина от 19.00 ч. тази събота, 21 юни.

Както MySound.bg вече писа, Румяна Коцева представя проекта  - поредица ученически концерти от най-известните български песни от забавния жанр. Идеята е деца и младежи да разучат и изпеят стойностни български песни от миналото, чрез които да се докоснат до богатото ни наследство и да се запознаят с талантливите български изпълнители и автори. Песните се изпълняват от учениците по поп и джаз пеене от вокалното Студио Артес на Румяна Коцева. През изминалите две години, след сериозна творческа подготовка, децата и младежите представиха своята програма пред софийска публика.

В събота ще прозвучат популярни песни на големи изпълнители като Васил Найденов ("Сбогом, моя любов"), Силвия Кацарова ("Обещай ми любов"), ФСБ ("Високо"), Орлин Горанов ("Светът е за двама"), Камелия Тодорова ("Прошепнати мечти"), Георги Христов ("Черно и бяло"), Росица Кирилова ("Боса по асфалта") и още много  много други. Този път ще обогатим концерта с младите танцьори от клуб Веда Джуниър, с което ще привлечем още повече млади хора към идеята и ще направим събитието още по-атрактивно, разкриват от Студио Артес.

Първият концерт беше реализиран с голям успех през 2012 с песни от 50-те и 60-те години. Прозвучаха мелодии из репертоара на Ирина Чмихова ("Синьото елече"), Георги Кордов ("Приказка"), Маргрет Николова ("Ропотамо"), Мими Николова ("Замълчи, замълчи"), Лиана Антонова ("Любовта е море"), Маргарита Радинска ("Кукла на конци"), Кирил Семов ("Синя вечер"), Йорданка Христова ("Песен моя, обич моя"), Лили Иванова ("Без радио не мога") и други. Концертът завърши с един истински български евъргрийн – "Една българска роза" на Паша Христова, в изпълнение на всички ученици заедно.
 
Вторият ученически концерт беше осъществен през 2013 с песни от 70-те, станали популярни от следващата плеяда талантливи български изпълнители - Мария Нейкова ("Двама"), Ани Павлова ("Нашата мила родна страна"), Михаил Белчев ("Булевардът"), Маргарита Хранова ("Устрем"), Мими Иванова ("Майчице свята"), Христо Кидиков ("Хей, живот, здравей, здравей!"), Катя Филипова ("Бялата птица") и други. Финалът беше химна на Емил Димитров "Моя страна, моя България" в общо изпълнение.

Новото в този концерт от поредицата беше включването на млади музиканти, които на живо да акомпанират изпълненията на учениците. Така, към вокалните изпълнители се присъедини и група инструменталисти, които се включиха ентусиазирано в проекта и го обогатиха с уменията си.

Концертите, проведени на сцената на Летния театър в Борисовата градина предизвикваха голям интерес както сред връстниците на изпълнителите, така и сред поколението на техните родители и баби. Така, в едно съвместно естетическо преживяване, тези песни се превръщат в мост между поколенията и оказват възпитателен и обединителен ефект.
 
Проектът е съфинансиран от дирекция "Култура" на Столична община и е посветен на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички