Остров – паметник на културата става сцена на Аполония


Остров – паметник на културата става сцена на Аполония

3842

Тази година най-големият културен фестивал "Аполония" (28 август - 6 септември) ще представи не само обещаваща програма по повод своето юбилейно - 30-то издание, но също така и поредица от вълнуващи музикални вечери, предшестващи Празниците на изкуствата.

В края на юли очарователният малък остров Св.св. Кирик и Юлита, разположен близо до Созопол, ще се сдобие със собствена сцена, от която ще звучи която най-доброто от съвременната българска музика.

Клуб "Аполония", Сцена ОББ ще бъде открит официално на 26 юли. Министерството на културата подкрепи идеята и разреши създаването на сцената. Първата вечер ще бъде отбелязана с изпълнението на любимата формация Dirty Purchase – първата от многобройните срещи на зрителите с най-добрите музиканти от българската поп, джаз и рап сцена. Целта ни е да създадем разнообразна програма, в която всеки да може да намери своите изпълнители -  ако за едни изборът е Васил Петров, то други ще се радват на Ъпсурт. Вярваме, че селекцията от музиканти ще удовлетвори очакванията не само на по-зрялата публика на "Аполония", но и на младите почитатели на живата музика,  споделят организаторите на фестивала.  

В програмата на клуб "Аполония", Сцена ОББ са включени Орлин Павлов, Поли Генова, Графа и още много звезди от българската музикална сцена. Последният концерт в изпълнение на Хилда Казасян ще приключи музикалното пътуване на острова, за да отведе на следващия ден публиката в Созопол за среща с изкуството в цялата му пищност и многообразие на тридесетгодишното издание на Празниците на изкуствата.     

Св.св. Кирик и Юлита е част от Созополския залив. Предполага се, че земята е изпълнявала ролята на акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика. На острова са открити разкопки от различните епохи - вероятно на острова е бил разположен храм с огромна бронзова статуя на гръцкия бог Аполон, който дава и името на града. През 1924  започва строеж на професионално рибарско училище за подготовка на кадри.

Св.св. Кирик и Юлита е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резерват Созопол още от 1965.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички