Sing Sing Sing с Iyeoka и The Jive Aces в Банско


Sing Sing Sing с Iyeoka и The Jive Aces в Банско

3959

Дългоочакваният четвърти ден от Банско Джаз Фест 2014 събра две от най-големите звезди в афиша на събитието - Iyeoka и Jive Aces.

Затова и още в началото на вечерта публиката бе по-екзалтирана от обикновено.

Въпреки краткия дъжд, който се изсипа, феновете започнаха да заемат места по мокрите столове и с чадъри да очакват артистите още около 18.30 ч.. Но както и преди, така и сега присъстващите извадихме късмет и в 19.30 програмата започна с пълна сила под безоблачно небе.

Първи на сцената излязоха Елена Колева и квартет 5-ият сезон. Прозвучаха стандарти, интерпретирани от вокалистката с чиста бленда и висок глас, като по-голямата част от тях бяха в аранжимент на пианиста Пламен Карадонев. Чухме и негови собствени композиции, които за пореден път ни убедиха, че и в България може да се композира класен джаз."Beyond Hope" - новият албум на Колева и Карадонев, излезе миналия месец, а MySound.bg го препоръчва силно. Ама много силно.

"Искам да бъда уважавана" - това означава името на нео соул и джаз певицата Iyeoka на родния ѝ нигерийски диалект "есан", на който се произнася Ийъока. Смуглата дива, която е за втори път у нас, се появи пред препълнен площад. Още на пресконференцията тя заяви, че, откакто е в България, се е вдъхновила да пише музика и поезия и как нашата страна вдъхновява поети и артисти. Това се потвърди още с излизането ѝ на сцената, когато цялата публика замря докато представяше музикантите, които един по един се появяваха под звуците на "Baba".

В следващия час и половина знойната певица и нейният бенд изсвириха всички парчета от актуалния си албум "Say Yes". Присъстващите започнаха да танцуват още по време на представянето на музикантите, а когато стигнаха до хита "Simply Fallen", нямаше нито един седящ човек. Адреналинът скочи още по-високо по време на "This Time Around" и "Millionaire", танците се засилиха, а включването на емси B.CAP допълнително вдъхнови публиката за още по-бурни аплодисменти и възгласи.

Известна със своите социални проекти и активистка дейност, свързана с правата на жените по свята, певицата не пропусна да обвърже изпълненията си с каузите, които защитава, изпращайки с музиката си непрекъснато послание за любов. По време на песента "I Love You" тя накара всеки да се обърне към някой непознат и да му каже, че го обича. Мнозина направиха точно това. При това с голяма охота.

Към края на изявата си Ийъока посвети една от песните на отвлечените преди години нигерийски момичета от училище. Последва "Revolution", а публиката избуха, предусещайки, че финалът на гига наближава. Присъстващите извикаха на бис формацията, но се наложи тя да освободи сцената за следващите звезди, очаквани с трепет от стотиците почитатели на суинга.

Британците Jive Aces излязоха на сцената към 23.00 часа и завихриха такава суинг вихрушка, каквато дори най-верните им фенове не очакваха. Дори за тези, които си спомнят бурната им изява през 2011, шоуто надхвърли всички очаквания. Събралите се специално за случая танцьори едвам изчакаха акорда на първата песен, за да се включат в купона. Той стартира с "Buona Serra" и продължи с "Ain’t Misbehavin", "Sweet Georgia Brown", "Just A Gigalo" и "Oh Мary". Пространството пред сцента ставаше все по-тясно от прииждащите танцьори, а музикантите даваха всичко от себе си да задоволят зажаднялата за шоу публика.

Чухме и неоспоримия хит "Bring Мe Sunshine", който, според вокалиста Йън Кларксън, бил предписван в някои прихиатрични кабинети срещу депресия. В репертоара на гостите бяха и други популярни пиеси като "I Wanna Be Just Like You", "Bare Necessities", "Singing In The Rain" и евъргрийнът "Sing Sing Sing".

Както винаги, фиестата не завърши на площада, а се премести в Бъндерица, където джазът прозвуча с пълна сила до ранни зори. И двете звездни групи бяха там, а ние станахме свидетели на уникална версия на "All Оf Me" - дует на Йън Кларксън и Ийъока. Вокалистката изпълни още няколко парчета, след което цялата банда прецени, че е време вечерта да приключи. Но точно тогава най-неочаквано българското вдъхновение си каза думата и перкусионистите решиха да направят свой джем сешън пред вратите на Бъндерица в 4 часа призори. Всички посетители се събраха отпред, докато музикантите буквално потънаха в афро ритъма на барабаните. И нито един от присъстващите не устоя на лудия ритъм...

Определено магичен финал на четвъртата фестивална вечер в Банско.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички