Три дни еуфория на DJ Retro Fest Видин 2014


Три дни еуфория на DJ Retro Fest Видин 2014

5141

Пет видински ретро лета се изнизаха за норматив сред световни кризи, опустошаване и разруха.

DJ Retro Fest Vidin навърши своята петилетка, оцеля и може с гордост да заяви, че е преизпълнил плана по всички показатели. От случайно градинско парти през 2010 година, събрало изненадващо над 1 200 души в най-изоставения град на Европа, този единствен по рода си в страната ретро фестивал стана традиционен. Разрасна се и дори беше номиниран за "Парти на годината в България" през 2012.

Днес, пет издания по-късно DJ Retro Fest Vidin вече е с мисия да стане официално национален и независимо от липсата на каквато и да е общинска подкрепа, спонсори и тотално игнориране от страна на местните медии, продължава мощно напред.

До легендарните стени на култовото в миналото топзаведение "Телеграф" отново беше повече от горещо между 21 и 23 август. За участие пристигнаха диджеи от София, Стара Загора, Бургас и дори Базел (Швейцария), водени от абсолютната звезда на "старата ретро школа" в страната ни – Marti G.

Марти и DJ Gregory (Григор Трайчев) от Бургас пропътуваха над 1 300 километра в рамките на 24 часа, за да дойдат и да се включат в единственото фестивално ретро парти в България. Те финишираха първата вечер с убийствен двучасов сет, представен върху три грамофона. За четвърти просто не стигна място!

От далеч дойде и DJ Niko Dance (Никола Чернев) от Стара Загора. Това е трето участие на Нико във видинския фест и той вече си се чувства почти като местен. "Старият диско майстор" се изяви в четвъртък заради участие през уикенда в неговия град.

Преди Нико Денс с перфектен и много хитов сет се представи и легендата от Видин  DJ Краси Емилов, който поради огромното струпване на апаратура на сцената реши да монтира конзолата си директно на дансинга и му се получи прекрасно.

Първата вечер беше открита с ефектен микс, разказващ петгодишната история на DJ Retro Fest Vidin и маркиращ близо 40-годишната еволюция на дискотечната дейност в града. За да ни тръгне с жива песен, поканих съвсем импровизирано да открие партито специалната ми гостенка - сладкопойната Ники Ризова – една от основните певици на детската формация Бон бон. Ники изпя ударно кавър на хита  "Valerie", а веднага след нея първият участник Пепи Димчев (DJ Pepi) стартира сета си също с песен на живо - класиката на Смоуки "Alice". Пепи заложи основно на вечни български хитове и заслужено обра овации.

Вторият ден на фестивала започна с лошата новина за отпадането от програмата на гост-звездата ARGO MC, който предния ден получи криза и по спешност беше опериран от херния. На негово място пристигна DJ Ники Петров от София, който се включи във фестивала и през миналата година. Ники, подкрепян от DJ Delio, завърши вечерта с голям професионализъм и силно танцувален подбор на ретро хитове.

Преди това се изявиха DJ Ivo (Иво Иванов), DJ Jeffy (Тодор Живков) и djsupermax. Първите двама пуснаха готови миксове, публиката ги разкри, а ние категорично се убедихме, че тази порочно-мързелива практика трябва да бъде прекратена за в бъдеще. Djsupermax (Ники Русиновски) изненада всички - дори и себе си, с подготвен итало диско сет, но независимо от перфектното си смесване, почти никой не отрази "песните-веселушки" от времената на "Буона Сера".

В треперене от дъждовната прогноза за времето, третият ден стартира със слоу фънки сет на MC Fill (Филип Филипов), който се завърна в афиша на DJ Retro Fest Vidin след двегодишна пауза. Преди време той влезе в историята на фестивала с това, че пускаше музика от часовник. Много хитро Фико стартира с балада още в светлата част на деня и успя да подгрее с "черни" хитове предстоящия винилов тайфун.

Тежката артилерия в лицето на DJ Guta (Димитър Славчев), DJ Iko (Илия Грозданов) и DJ Sergo (Сергей Иванов), извади старите плочи и се започна най-силната вечер в историята на фестивала. Всякакви видове предварително подготвени сетове и bpm-и бяха отсвирени и дойде време за истинското фрий-стайл парти. А публиката това веднага го открива!

И вместо някакъв жалък лаптоп да убеждава кое парче е най-подходящо да се пусне в момента, с тази задача се заеха сърцето и душата. Резултатът – тотално размазване на дансинга. Защото на ретро маниаците изобщо не им пука за бийтове, стилове и перфектен микс. Те са там, за да се разбият на до болка познати и вечни песни! Това е!

Гледайки еуфорията, DJ Iko няколко пъти ми изкрещя в ухото: "Никога повече няма да си планирам предварително сет на ретро парти. Просто вадя една произволна плоча от кейса и започвам! Иначе не става истински купон!".

Особено атрактивен беше двучасовият сет на гост-звездата от Швейцария, видинската DJ-легенда – Серго. Човекът с три паспорта вече 15 години живее зад граница, но не пропуска всяко лято да долита за фестивала. Миналата година свиреп дъжд провали сета му, но този път прошка нямаше. Българо-руският немец полудя от удоволствие от шумната подкрепа на посетителите в летен ресторант "Класик" и се развихри в шамански танци пред пулта, на фона на приближаващи светкавици от към румънския бряг на Дунав два часа след полунощ.

Под мотото "Ние още го можем!" и DJ Retro Fest Vidin – Година пета, остана в историята. Средно между 700-800 души преминаваха през мястото във всяка от фестивалните вечери. Тази година за първи път имаше и промо ден с концерт на група Атлас и сет на моя милост, прекъснат в края от краткотраен дъжд. Повлечени от еуфорията на последната вечер, много хора обещаха спонсорство за догодина, но това се повтаря всеки път, а 12 месеца по-късно всичко се забравя и размива във времето.

Независимо от всичко ние продължаваме напред.

Защото СТАРАТА ШКОЛА ОЩЕ ГО МОЖЕ!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички