Дубиоза Колектив гръмко и без свян ни счупиха главите


Дубиоза Колектив гръмко и без свян ни счупиха главите

6521

"Aй ем фром Босниа, тейк ми ту Америка!"
https://www.youtube.com/watch?v=0a5BJxrarL0

Tака започват любимите ни балкански побърканяци от Босна и ХерцеговинаДубиоза Колектив (Dubioza Kolektiv) концерта си в столичния клуб "Маймунарника"миналия петък, 29 август.

Часът е 21.10.  Аз съм човекът, който отново влиза в последния момент. Тумбата народ е голяма. Някой каза, че щяло да има 5 коридора за вход, а аз виждам само много наблъскани, но с усмивка на лице, мъже, жени, деца. Разноцветни коси, дълги расти, шарени гащи... Метълски тениски, крака по гуменки, сандали, джапанки… Разнообразието е голямо. Чувам думите: "I am from Bosnia, take me to America" и вече ме е яд, че не съм вътре. Готвя се да избълвам грозни думи, нетипични за моето иначе възпитано и търпеливо Аз и … Бааааам! Забелязвам  табелата "Гости от медии" вляво от тълпата. Проправям си път, уверявам се, че името ми е в гест-листа и нахлувам с подскоци към сцената.

Д-а-а-а-а-а! Голямото щастие ме удря право в сърцето веднага щом виждам развихрените жълти фигури. Дубиоза Колектив нападат със зашеметяващ трясък. Усмихнати лица, високо вдигнати ръце, пулсиращи в такт с балканските ритми тела. Пеещи, викащи, кой както знае и може. Територията на "Маймунарника" е препълнена с еуфория, много бира и красиви лица. Да, всичко е прекрасно, когато на 5 метра от теб вилнеят босненските фурии. Най-отпред съм - много ясно!, за да виждам думите по устните им, да ми е най-потно и най-тясно, а  басът да диктува сърцебиенето ми. Всички танцуваме и се обичаме заедно. Мъже без тениски и жени по бански, пот, прах, силно викане, валеж от бира, мента и по-рядко вода, и много - ама много бързи движения с крака. Рок, дъб, реге, ска и хип-хоп на високи обороти.

Повече от два часа неспирно скачане и своеобразно босненско хоро – цялата тълпа в едно се движи наляво и надясно по образец на бандата. Знаех, че размазването ще е голямо, но не предполагах, че ще трябва да си събирам  тялото, гласа и дрехите някъде из парка след концерта. Светлините пулсират в ритъм, което те вкарва в още по-цялостна наслада.

Няколко песни по-късно вокалистът Алмир Хасанбегович (Duwkica) - със семпъл гребен и няколко висящи дълги расти отзад, не се сдържа и се метна в публиката. А феновете откликнаха подобаващо – много ръце разходиха тялото му нависоко, докато той не спря да пее.  

Бандата изтряска всичките си хитове, сред които "U.S.A", "Euro Song", "Kazu", "Volio Bih", "Blam Blam", "Marijuana" – прудружен с подобаващото благоухание, "Kokuz", "Recesija","Balkan Funk", "Vlast I Policija", "Walter", "Kupi","Domacica", "Move ya", "Bosnafaria" и много още.

Гостите от Сараево искрено се кефят на феновете си!Няма нацупени физиономии или апатия, заразяват с бунтарска енергия, която зарежда батериите ти за меланхоличните есенни месеци. Всичко изпято е неподправено и от сърце.

Първите музикантски прояви на босненците в различни състави са по време на войната в Югославия, което се отпечатва върху текстовете им. Пеят срещу бюрокрацията, и ЗА разбирателство и толерантност - независимо културните и национални различия.

Когато започва "Vlast i Policija" всички в едно извиваме боен вик с високо вдигнати знаете-кои–пръсти-на-ръцете. Развилнява се мощно пого, над главите  политат кецове, в краката ми падат бирени бутилки и от огромната уста на публиката зазвучават думите "власт и полиция, мито и корупция"! Със сигурност ентусиазмът ни отеква надлъж и нашир измежду клоните на дърветата в Борисовата градина.

Щурите босненци са свирили на големи европейски фестивали, имат номинация за най-добър албум на независимите музикални награди Impala, а по повод излизането на диска "Firma llegal" (2008) правят брутално парти пред босненския парламент. Творят несравнимо яка музика, дръзки са, обичат да бъдат каквито са и хич не им пука кой и по какви причини не ги харесва.

Ако сте пропуснали концерта, загубата е голяма и с право трябва да съжалявате.

Така че следващия път си набавете билет от рано, завържете здраво най-старите си кецове и се впуснете мощно в балканското музикално приключение, наречено НЕЗАБРАВИМ КОНЦЕРТ на Дубиоза Колектив!

Снимка: Глория Иванова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички