Джаз сензация от Полша на фестивала Sofia Jazz Peak 2015


Джаз сензация от Полша на фестивала Sofia Jazz Peak 2015

3663

Носителят на Голямата награда и Наградата на публиката на конкурса Shure Montreux Jazz Voice - тандемът Войчех Мирчек (вокали) и Павел Томашевски (пиано) – виртуозен изпълнител на джаз и класическа музика, ще гостува за концерт в тазгодишното издание на фестивала Sofia Jazz Peak, организиран от агенция "Кантус Фирмус".

Поляците ще представят своя албум "Love Revisited", с който печелят редица награди и предизвикват интереса на критиката. Стилната програма на диска е съставена от песни от репертоара на Ела Фицджералд, Нат "Кинг" Коул и Франк Синатра, създали класическата традиция в джаза. Събитието, чийто начален час е 20.00 ч., се организира със съдействието на Полския институт.

Силата на дуото е в комбинацията на ярки индивидуалности с тяхната музикална креативност и грижа за всеки художествен детайл. Изпълнителите умеят да водят музикален диалог, показват своята концепция с активна импровизация, с моменти на размишление, добавяйки винаги и малко чувство за хумор. Всяко тяхно изпълнение е на най-високо художествено ниво.

Роденият през 1987 Войчех Мирчек израства в семейство на музиканти. Първоначално учи виолончело и пиано. По-късно се насочва към джаза и взема уроци по пеене в Музикалната академия в Катовице, където впоследствие се дипломира. Мирчек развива своята вокална техника, като комбинира инструменталния подход и класическата джаз традиция с изпълнение на стандарти и импровизации. Певецът получава признание в Монтрьо през 2013., след което започва работа над албума "Love Revisited", реализиран през 2014.

Павел Томашевски е роден през 1983. Завършва Музикалната академия в Катовице с магистърска степен в две специалности: пиано и композиция. Като водач на джаз формацията Томашевски трио става носител на награди от редица важни джаз конкурси в Полша, сред тях конкурсите в Краков и Вроцлав. Развива активно своята кариера и свири с музиканти като Мария Шнайдер, Найджъл Кенеди, Ерик Мариентал, Дийн Браун, Михал Урбаняк, Ярек Сметана, Гжегож Нагурски и други.

Мирчек и Томашевски са една от най-интересните джаз формации в Полша от изминалото десетилетие. Изявата от Sofia Jazz Peak влиза в рамките на   "Европейския музикален фестивал", част от календара на културните събития на Столичната община. Събитието се провежда със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк. Двата фестивала -  Sofia Jazz Peak и "Европейският музикален фестивал", бяха отличени в края на май със знака на платформата "Европа за фестивалите, фестивалите на Европа", организирана от Европейската фестивална асоциация.

Билети за концерта могат да бъдат закупени от касата на "Кантус Фирмус" в зала "България", онлайн на www.ticketsbg.com, както и на мястото на събитието 1 час преди неговото начало.

Sofia Jazz Peak се организира за първи път през 2003. Негова основна цел е да бъдат представени на българската публика най-интересните изпълнители на съвременния джаз и други близки до него стилове. Концепцията на фестивала се опира на максималната свобода в дефиницията за джаза.

Повечето от гостуващите музиканти са изпълнители от световна класа. Сред тях са Ал Жаро, Джордж Бенсън, Маркъс Милър, Мейсио Паркър и други, както и много български майстори на джаза като Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Ангел Заберски и други.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички