Джаз форум Стара Загора 2015 започва днес


Джаз форум Стара Загора 2015 започва днес

4757

С изпълнение на фестивалния химн "Зара джаз фанфари" от Любомир Денев точно в 19.00 часа на 11 юни ще бъде открито четвъртото издание на международния фестивал "Джаз форум Стара Загора".

Както MySound.bg вече извести, събитието ще продължи с различни прояви до 13 юни.

След кратко приветствие от организаторите първи на сцената ще се качат младежите от специално създадената за  фестивала студенстка формация Джаз БъдеЩе. Възпитаниците на НМА, НБУ и Миланската музикална консерватория "Дж. Верди" Драгомира Драшкова, Георги Стойков, Владислав Мичев, Димитър Благоев, Виктория Кирилова, Стоил Иванов показват как традиция и приемственост в България се вливат в световното джазово наследство.

Вокалният джаз и красотата на акапелното пеене ще представи ансамбъл Спектрум във втората част на програмата. В групата са Боряна Йорданова, Мая Вълчева, Кирил Петров, Янко Янков, Константин Бейков. Спектрум се формира през пролетта на 2012 и още на следващата година печели първо място в конкурса "Нови гласове" на Българското национално радио.

Специално за "Джаз форум Стара Загора" 2015 групата е подготвила нов проект, съчетаващ различни линии във вокалното майсторство. Към тях за няколко песни ще се присъединят Лиляна Дойчева и Надя Тончева от старозагорската акапелна формация Траяна, която тази година празнува своя 30-годишен юбилей. Певците ще отдадат почит и на един от най-популярните вокални ансамбли в джаза - Манхатън Трансфър.

За първи път пред публика ще звучи вокално-инструменталната "Сюита", написана специално от Цвета Димитрова, също певица от Траяна, която от дълги години успешно се изявява като пианист, преподавател и композитор в Австрия. Ще чуем как "Дуетът на цветята" от операта "Лакме" на Лео Делиб среща арията на Tореадора от операта "Кармен" на Жорж Бизе, където певци и оркестър сиунгират в цветен танц. Но какво се случва, когато тайнствените Валкюри, тези орисници на живота, се намесят в събитията?

Финал на първия фестивален ден ще поставят неудържимата Милица Гладнишка и чаровните момчета от Михаил Йосифов секстет. Те обещават пищен музикален спектакъл, изпълнен с музикални препратки към различни жанрове. Красиви класически произведения в джаз аранжименти, джаз стандарти и песни от анимационни филми, вокално-инструментални изненади – са само част от арсенала на Милица (на снимката) и Михаил Йосифов секстет.

Формацията е създадена в края на 2009 от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов. С него на сцената са още петима брилянтни музиканти, които оформят днешния образ на джаза в България - Атанас Хаджиев (тенор сакс), Велислав Стоянов (тромбон), Васил Спасов (пиано), Димитър Шанов (бас) и Атанас Попов (барабани). Това, което прави секстетът на сцената, е много повече от концерт: спектакъл, поднесен интелигентно и с чувство за хумор, който недвусмислено доказва, че джазът не само е интересен, но може и да бъде достъпен начин за забавление.

"Джаз форум Стара Загора" се организира от община Стара Загора и фондация "Джазтет". Всички събития са с вход свободен благодарение на специалната подкрепа на фондация "Америка за България" и "Контур Глобал".

И тази година събитието ще се случи сред естествения декор на античния форум "Августа Траяна".

Новини и информация за предстоящите събития - на:
Официален сайт на фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum/
Официална Фейсбук страница https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички