25 години Откритие


25 години Откритие

4481

Феноменални гласове ще прозвучат отново от сцената на международния  фестивал "Откритие" във Варна, който празнува 25-тата си годишнина през 2016.

Събитието ще се състои от 16 до 22 май. Сред акцентите е концерт на звездите-лауреати на феста и специалните гости. Публиката ще може да види своите любимци Лука Сепе, Георги Христов и Михай Траистариу. Музика, мода и изкуство, филми и промоция на книга са част от програмата. "Откритие" ще бъде домакин и на годишната среща на изпълнителния борд на Световната асоциация на организаторите на фестивали и артисти (WAFA).

Певци и автори на песни от 57 страни от шест континента са се изявявали на варненска сцена през годините. "Гордеем се, че успяхме да си изградим репутация на престижен международен фестивал за поп музика, и многото страни, участвали в нашия фестивал, доказват това", сподели Доно Цветков, основател и директор на "Откритие". "Тази година се прибавят още две страни към географската ни карта - Филипините и Индонезия. Имаме уникалната възможност да представяме толкова различни култури", допълни той.

Италианците Лука Сепе и Даниеле Музиани, лауреати на фестивала, които от две години насам се изявяват и като дует, ще се представят в концерта "Звездните лаурети на Откритие" на 20 май. Лука Сепе, актьор, певец и автор на песни, e двукратен лауреат на фестивала, с концерти в България и телевизионни излъчвания по БНТ. Започва кариерата си от сцената на "Сан Ремо". Изявявал се е в многобройни международни фестивали, бил е на турнета в Щатите и Европа, в т.ч. с Дзукеро. Има собствен лейбъл LS MUSIKA. От осем години е водещ на радиопредаванията Kiss Kiss Napoli и TAPPI, а от 2010 е постоянен водещ по радио и телевизия Canale 34 Telenapoli. Италия печели четири пъти конкурса за изпълнител и три пъти за песен на "Откритие". Във Варна са пели звездата с пет платинени албума In-Grid, вокалистката на Матия Базар Силвия Медзаноте и трибют формациите Hit Italy и Love Italy, припомнят организаторите.

Мариус Шабан - полски композитор, аранжор, продуцент и певец, популярен както в Европа, така и в Съединените щати, пристига за участие също в юбилейния концерт. Неговата изява се осъществява с подкрепата на Полския културен институт. Мариус е професионален музикант, който свободно преминава през жанровете – поп, рок, денс, ар-ен-би, соул и фънк.

Сред изпълнителите, чиито успешни кариери започнаха от "Откритие", са лауреатите на фестивала Миро и Галя (екс-КариZма), Деси Добрева, както и носителката на "Грами" - Джия Руа. В историята на феста са записани участията на Филип Киркоров, Ингрид, Силвия Медзаноте, Джон Лоутън, Фабрицио Фаниело, Лудвиг Галеа, Лука Сепе, Love Italy Band и цяла плеяда български поп, рок, джаз и естрадни звезди.

Събитието се се организира от фондация "Откритие".

Фестивалът е ежегоден без прекъсване от 1992. Той включва два международни конкурса – за песен от млади автори и за изпълнители със съпътстваща програма от проекти в различни музикални жанрове.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички